Fit oud worden? Dan heb je veel eiwitten nodig
Opeens niet meer genoeg kracht hebben om de boodschappen te tillen. De achteruitgang van spierkracht sluipt met de jaren ieders lichaam in. In de wetenschap groeit volgens een artikel in Trouw de aandacht voor een gouden duo om dat tegen te gaan: krachttraining en eiwitten eten.
Fysiotherapeut Femke ten Hove uit Ermelo staat er volgens Trouw nog steeds versteld van, de ommekeer die ze ziet bij haar cliënten. Ze noemt het voorbeeld van de zeventigjarige man voor wie een boodschap in het dorp al een hele opgave was. Tassen tillen kostte hem moeite, hij was bang om te vallen. Nu stapt hij twee keer per week de sportschool binnen. “Deze cliënt, en anderen, voelen zich duidelijk fitter en zelfverzekerder”, vertelt de fysiotherapeut. Waar komt die omslag vandaan?
Fysiotherapeut en diëtist
Krachttraining én voldoende eiwitrijke voeding. Die combinatie vormt de kern van een aanpak waar onder meer wetenschappers uit Wageningen onderzoek naar doen. In samenwerking met lokale diëtisten past Ten Hove deze aanpak nu toe in haar praktijk Topfit om kracht en zelfredzaamheid van 65-plussers te verbeteren.
Kracht en zelfredzaamheid
Wetenschappers wijzen volgens Trouw op het belang van spierbehoud. Spieren zorgen namelijk niet alleen voor kracht en zelfredzaamheid, ze zijn ook belangrijk voor onze gezondheid als geheel. Het draait allemaal om de juiste balans tussen spieraanmaak en spierafbraak, vertelt Luc van Loon, hoogleraar fysiologie van inspanning en voeding van de Universiteit Maastricht. “Spieren zijn dynamisch en plastisch. Zonder dat we het merken, vernieuwen onderdelen van het spierweefsel, de spiereiwitten, zich continu. In een gezond volwassen lichaam is de afbraak en opbouw van deze spiereiwitten in evenwicht. Elke dag vervangen we 1 tot 2 procent van de spiereiwitten”, zegt Van Loon. Zo zijn je bilspieren, waar je nu op zit, binnen twee tot drie maanden grotendeels vernieuwd, net zoals je huidcellen dat doen.