Elk levensverhaal waard opgeschreven te worden
Een boek over je leven? Wie vindt zichzelf dat nou waard? Terwijl het zoveel kan brengen, weten ze volgens dagblad Tubantia bij het project Levensboeken van de welzijnsinstelling Wijkracht in Hengelo. Voor kinderen en familie, maar vooral voor jezelf. “Door woorden aan herinneringen te hangen vallen dingen op hun plek.”
Waarde bewezen
Het project kwam tien jaar geleden voort uit het alzheimercafé, vertelt initiatiefnemer Ankie klein Gebbink. “Daar kwamen steeds vaker vragen aan de orde over zingeving van het leven. En ook over de rol die levensboeken daarin kunnen spelen.” Ruim honderd levensboeken verder heeft het project wat haar betreft zijn waarde bewezen. “Door woorden aan herinneringen te geven, krijgen ze betekenis. Daar kun je kracht uithalen. Onze vrijwilligers zijn geen therapeuten, maar het vertellen van je levensverhaal kan wel een therapeutische waarde hebben.”
Persoonlijk verhaal
De deelnemer bepaalt hoeveel boeken er worden gemaakt en wie een exemplaar krijgt. “Wij doen niet aan waarheidsvinding”, zegt klein Gebbink in Tubantia. “Het is een persoonlijk verhaal. Dat kan confronterend zijn, maar ook helend. Elk levensverhaal is het waard opgeschreven te worden.”