De televisie als partner

MAX-ceo Jan Slagter en kinderpsychiater Arne Popma waren beiden boegbeeld van een groep gedupeerden in de coronacrisis. Zij gaan met elkaar in gesprek in het FD.

Volgens Slagter hebben de ouderen wat sneller in de situatie berust. “Hun houding was: we zitten nu eenmaal in deze situatie en zien wel waar het schip strandt. Velen van hen waren eenzaamheid ook al gewend. Ik sprak een vrouw die vertelde dat de televisie haar partner was. Ze zette die ’s ochtends om zeven uur aan en om twaalf uur ’s avonds weer uit. Dan werd er toch gepraat in huis.”

MAX-redacteuren als ouderencoach

Omroep MAX begon een samenwerkingsverband met de Luisterlijn. En Slagter maakte een paar redacteuren voor een aantal dagen per week vrij als ouderencoach, zegt hij in het FD: “Zij kregen een training in hoe ze leden die het moeilijk hadden konden ondersteunen. Vaak ging het de ouderen er vooral om dat iemand naar ze luisterde.”

Oorlog was lockdown van vijf jaar

Hoe kun je jongeren trainen in meer weerbaarheid? Slagter: “Veel ouderen hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Dat was eigenlijk een lockdown van vijf jaar. Mijn ouders hebben daar nooit zo over geklaagd.” Popma: ‘Dat doet me denken aan de boze brieven van ouderen die ik kreeg na mediaoptredens. Die vonden dat de jeugd van tegenwoordig niets meer kan hebben. Ook zij haalden de oorlog erbij.”

Jongeren zijn de toekomst

Sprekend over een nieuwe coronagolf vindt Slagter in het FD “niet dat wij als ouderen te veel ruimte moeten opeisen, waardoor jongeren niets meer kunnen doen. De jongeren zijn de toekomst. Tegelijkertijd moeten we de gevolgen voor ouderen niet bagatelliseren. Wat we hebben laten gebeuren in de verpleeghuizen is verschrikkelijk.”