Beweegmakelaar met breed netwerk
Om kwetsbare inwoners in beweging te krijgen hanteert de gemeente Vaals sinds 2012 de Aanpak Beweegmakelaar: een persoonlijke benadering, aansluitend op de leefwereld en een goede samenwerking tussen de gemeente en de partners in onder andere de zorg, welzijn en sport en bewegen. Door deze aanpak hebben al honderden Vaalsenaren – grotendeels 55-plussers – een duwtje in de goede richting gekregen, zo blijkt uit dit praktijkvoorbeeld in de nieuwsbrief van het Kenniscentrum Sport en Bewegen.
Team bij de gemeente
De beweegmakelaar valt binnen de gemeente inmiddels onder de sector Maatschappij. Het team waarin de beweegmakelaar werkzaam is bestaat nu uit in totaal vier beweegmakelaars, drie Wmo-consulenten, drie jeugdconsulenten en één consulent zorg/veiligheid. Op maandagochtend worden de meldingen in de week ervoor – vaak zo’n twintig- binnen het team besproken, verdeeld en verwerkt in een cliëntvolgsysteem.
Breed netwerk
Van begin af aan heeft beweegmakelaar Jolanda Mikic ingezet op het creëren van een breed netwerk. Ze ging proactief langs bij alle mogelijke doorverwijzers, zoals sport- en beweegaanbieders, ergotherapeuten, psychologen, wijkverpleegkundigen. Met alle partijen maakte ze afspraken om samen te werken. Zodra de aanvraag bij de beweegmakelaar is gekomen, gaat deze het gesprek aan met de inwoner. “Je moet eerst luisteren en erachter komen wat het verhaal achter het verhaal is. Vervolgens merk je waar iemand enthousiast van wordt. Dan kun je in de omgeving van de cliënt oplossingen bedenken en is het zaak om meteen in actie komen. Zodra we een activiteit hebben gevonden die past, ga ik mee. Zo verlaag ik de drempel en zorg ik voor een warme overdracht. Verder zorg ik altijd voor een terugkoppeling naar de verwijzer.”
Kosten-batenanalyse
Een kosten-batenanalyse over de aanmeldingen in 2017 liet zien dat elke geïnvesteerde euro in de beweegmakelaars drie euro oplevert. Zo betekende het vijfmaal voorkomen van Wmo-maatwerk een besparing van 41.535 euro (5 x 8.307).