Babyboomers traag en gen Z verwend?

Gen Z voelt zich overal ‘onveilig’, millennials kunnen niet tegen een grapje, generatie X maakt veel lawaai en babyboomers zijn traag – er zijn veel vooroordelen over de vier verschillende generaties op het werk. Maar wat is waar en wat niet? Japke-d. Bouma zet in NRC de feiten op een rij.

De laatste tijd hoort en leest Japke-d. steeds vaker onzin over de ‘verschillen’ tussen generaties. “Babyboomers die zich ergeren aan de jongste generatie, gen Z, die elke dag om 17 uur de laptop dichtklapt. Generatie X die ongepaste grappen maakt op het werk. Millennials die geen humor hebben en alles als ‘grensoverschrijdend gedrag’ labelen.”

Vooroordelen

Japke-d. schrijft in NRC er kort over te kunnen zijn: het zijn allemaal vooroordelen, mensen. “Het zijn geen feiten. Tuurlijk zijn er best veel boomers die niet vooruit te branden zijn. En tuurlijk zijn er gen Z’ers die zich bij het minste of geringste snippertje kritiek al ‘onveilig’ voelen. Maar dat wil nog niet zeggen dat álle boomers traag zijn, of alle gen Z’ers verwend.”

Individuen

Sterker nog, aldus Japke-d. in NRC, zulke grote verschillen tussen generaties bestaan helemaal niet: de wetenschap vindt geen significante karakterverschillen tussen verschillende generaties die voor álle leden gelden. “Generaties bestaan uit individuen – niet uit leeftijdsgroepen waar je etiketjes op kunt plakken.

Verschillen

Zijn er dan helemaal geen verschillen tussen generaties?! Tuurlijk wel. Acht stuks om precies te zijn die heeft Japke-d.  even op een rijtje gezet. Op de arbeidsmarkt is generatie X momenteel de grootste (39 procent van alle werkenden), daarna komen de millennials (30 procent), de generatie Z (24 procent) en de babyboomers 7 procent). “Dat we het zo vaak over babyboomers hebben is dus best knap, want ze zijn intussen zwaar in de minderheid.”