Activeringskompas en buurtschakels

Met het project ‘Gelukkig ouder worden in Kerkrade’ wil de gemeente Kerkrade de levenskwaliteit van eenzame ouderen verbeteren, meldt dagblad de Limburger. Zuyd Hogeschool heeft hiervoor een activeringskompas ontwikkeld waarvoor intussen ook Geleen interesse heeft. .

De gemeente wil het project, dat in 2022 als proef in Rolduckerveld is gestart, over heel Kerkrade uitrollen, meldt wethouder Jo Paas (ouderenbeleid, Ouderenpartij) in de Limburger.  “We hebben ons gericht op oudere en kwetsbare mensen die de problemen die zich voordoen niet zelf kunnen oplossen. Voor hen wordt een hulpvraag bijna altijd een zorgvraag, terwijl dat niet altijd hoeft.”

Signaleren

In het project is een belangrijke rol weggelegd voor buurtschakels. Dat zijn inwoners die mensen op weg helpen door behoeften en problemen te signaleren of bijvoorbeeld mensen die eenzaam zijn met elkaar in contact te brengen. Vanuit het wijkpunt werken twee buurtschakels aan het project.

Achter de voordeur

Doel van het activeringskompas is om vitale buurten en gemeenschappen te ontwikkelen, waarin bewoners zelfredzamer en veerkrachtiger worden. Paas ziet dat volgens de Limburger in Rolduckerveld al gebeuren. “We komen bij mensen achter de voordeur en we halen mensen naar het wijkpunt , die daar eerder niet kwamen. Daar konden we mensen helpen, zonder dat deze bij een huisarts of zorginstelling terechtkwamen.”