Ach, wat is oud?
Voor je uitstaren met een kopje koffie of bijna permanent op vakantie met de caravan.
Bij oud zijn denkt iedereen aan wat anders. De Leeuwarder Courant bericht hoe prof. dr. Douwe Draaisma bij de Protestants Christelijke Ouderen Bond in Leeuwarden sprak over het thema ‘Ach, wat is oud?’
Geleidelijk zeil minderen
“Oud zijn is dat je op televisie kunt komen door je caravan te parkeren”, zegt Draaisma (69) gekscherend terwijl hij refereert aan ‘We zijn er bijna’. Voor een wat minder flauwe, maar meer poëtische omschrijving van ouderdom moet je volgens Draaisma (schrijver van de boeken ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ en ‘De heimweefabriek’) bij de veertiende-eeuwse dichter Dante zijn: ‘Ouderdom is als een schip dat geleidelijk zeil mindert bij het naderen van de haven’.
Een dag je ouder worden
Hoe het ook zij, veel mensen krijgen tegenwoordig met ouderdom te maken. De ideeën daarover zijn volgens Draaisma sterk verankerd in onze cultuur. Zo wordt de uitspraak ‘hij wordt een dagje ouder’ bijna altijd in negatieve zin gebruikt. “Je hoort immers nooit iemand zeggen: hij zei zulke wijze dingen, je kunt zien dat-ie een dagje ouder wordt.”
Overlijdensadvertenties veranderen
Toch blijven ideeën over ouderdom niet altijd hetzelfde. Dat heeft volgens Draaisma te maken met het feit dat we steeds ouder worden, aldus de Leeuwarder Courant. Overlijdensadvertenties – “het lezen daarvan is op zich al een teken van ouderdom” – zien er dan ook heel anders uit dan twintig jaar geleden. Zo zie je bijvoorbeeld nooit meer staan: na een lang en arbeidzaam leven overleed op 83-jarige leeftijd… “Nee”, zegt Draaisma, “tegenwoordig zie je eerder: volkomen onverwacht overleed op 92-jarige leeftijd…”