Aan de slag met blijf-bezig baan
Huup (70) en Yvonne (65) hebben er zin in als gastheer en -vrouw bij elektrospeciaalzaak BCC.
“Je bent weer onder de mensen”, vertellen zij in dagblad De Limburger.
Nulurencontract voor drukke dagen
De drie BCC-filialen in Zuid-Limburg (zijn als een van de eerste binnen de winkelketen aan de slag met om te beginnen vijf gepensioneerden. “Niet om de bezetting rond te breien maar echt ter aanvulling daarop”, licht de Sittardse filiaalmanager toe. “De nieuwe collega’s krijgen een nulurencontract, kunnen aangeven wanneer ze beschikbaar zijn en worden vooral geacht om op drukke dagen een handje mee te helpen.”
Zo lopen de klanten niet weg
BCC ziet volgens de Limburger de pilot “als een stukje service en gastvrijheid richting onze klanten. Is er niet direct een verkoper beschikbaar, dan kan de gastheer of -vrouw hen een kopje koffie aanbieden of op een ongedwongen manier een praatje met ze maken. Zo lopen de klanten hopelijk niet weg, maar blijven ze even hangen.”
Ik miste het sociale netwerk
“Ik doe dit niet voor het geld”, zegt Yvonne. “Vorig jaar oktober moest ik met pensioen, ofschoon ik liever niet wilde. Toen heb ik behoorlijk wat traantjes gelaten. Ik miste die gezelligheid onder elkaar, die contacten, dat sociale netwerk.” Huup had vijf jaar geleden zijn laatste werkdag. “Na het Pieterpad te hebben gelopen en thuis alle klusjes te hebben afgemaakt, begon het weer te kriebelen.”
De zaak kan nog wat van ze leren
Allebei hebben ze er inmiddels de eerste uurtjes op zitten. En het bevalt prima, van beide kanten, aldus De Limburger. “Wij kunnen bovendien nog wat van de pensionado’s leren”, zegt de filiaalmanager. “Betrokkenheid, stiptheid, verzorgdheid en vriendelijkheid.”
Je hoort er weer paar uurtjes bij
“Andersom blijven wij bij de tijd”, aldus Yvonne en Huup. “We kunnen ons verdienstelijk maken en blijven onder de mensen. Je wordt gewaardeerd en hoort er weer bij een paar uurtjes in de week.”