Minder vallen en sneller herstellen
Per jaar vallen 1,2 miljoen 65-plussers minimaal één keer, aldus de Volkskrant. 112 duizend van hen komen op de spoedeisende hulp terecht (elke vijf minuten eentje), meer dan de helft van hen heeft iets gebroken – het vaakst (ruim twintigduizend keer) een heup. Bijna zevenduizend mensen overlijden jaarlijks als gevolg van hun val.
Het bizarre is, zegt Detlef van der Velde (chirurg in de traumageriatrie van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht) in de Volkskrant, dat we bijzonder weinig weten over wat nu de beste zorg is voor gevallen ouderen. Over wie je wel en wie je niet moeten opereren, voor wie revalidatie nog een optie is, wat patiënten eigenlijk zelf willen. Van der Velde heeft Stichting TON opgericht: Traumageriatrisch Onderzoek Nederland. Een fonds, vergelijkbaar met KWF of de Stichting ALS, dat geld wil ophalen voor onderzoek naar ouderen met een gebroken bot.
Op het openingssymposium kwamen eerder deze maand experts uit een aantal zorgbranches bij elkaar om de laatste wetenschappelijke inzichten én de kennishiaten met elkaar te delen. De Volkskrant belicht vijf inzichten: 1. Maak het uzelf niet te makkelijk, 2. Ook al bent u 80-plus, aan de gewichten!, 3. Ook gamen helpt tegen het vallen, 4. Niet iedere gevallen oudere moet je behandelen, 5. We weten ook nog zoveel niet.
Twee conclusies
‘Het domste wat je kunt doen als 65-jarige is in zo’n levensloopbestendige woning gaan wonen, zonder drempels en met een lift’, zegt emeritus hoogleraar Rudi Westendorp (65). ‘Dan weet je zeker dat je op je 75ste naar de fysio moet, die je dan gaat leren hoe je over drempels moet stappen.’ Over vallen en valpreventie zijn wel duizenden artikelen geschreven, zegt Westendorp, en daaruit zijn twee belangrijke conclusies te destilleren. Eén: een valpartij is net zo onvermijdelijk als de dood. Twee: het enige dat uitstel biedt is om van de bank af te komen en te blijven bewegen, op welke manier dan ook. ‘Doe vooral iets wat je leuk vindt, of nog beter: wat in je routine zit, anders houd je het niet vol.’ Volgens Westendorp valt het verouderingsproces van mensen op hoge leeftijd blijkt nauwelijks te voorspellen.’