Zuinigheid met vlijt!
Er zijn ouderen die geld over houden. Peter de Waard is van mening dat ze het moeten uitgeven, schreef hij in zijn column in de Volkskrant. Maar waaraan, vraagt Ank Engel uit Amsterdam zich af in een reactie in die krant.
“Als je de conditie of gezondheid niet meer hebt om op reis te gaan, blijft je vakantiegeld op de bank staan. Met een rollator of een scootmobiel kom je ook niet zo ver.”
Geen auto meer
Een oudere die jarenlang geld achter de hand hield om de auto weer te kunnen inruilen voor een nieuwe, vertelde Engel dat haar rijbewijs niet meer wordt verlengd en ze dus met het ov moet reizen. “Dat is allicht goedkoper. Een e-bike kopen? Dat is te gevaarlijk. ’s Avonds ergens heen gaan wordt lastiger. Naar het theater of de bioscoop kan ze niet meer.”
Kleinkinderen hebben alles al
De energie daalt en er zijn minder activiteiten waaraan bejaarden kunnen meedoen,schrijft Engel in de Volkskrant. “Vrijwilligerswerk kan heel leuk zijn, maar dat kost natuurlijk geen geld. Kleinkinderen verwennen? Ik hoorde laatst een oma zeggen: ‘Maar waarmee? Ze hebben alles al.’”
Gevoel van zekerheid
De welvaart is enorm gestegen, zo merkt Engel op in haar reactie in de Volkskrant, maar veel ouderen zijn opgegroeid met zuinigheid en spaarzaamheid. “Spaargeld geeft ook een gevoel van zekerheid. Die traplift heb je nu nog niet nodig, maar over een tijdje misschien wel. En als je extra hulp nodig hebt, dan staat er nog iets op de bank. Niemand weet hoeveel jaren hij/zij nog heeft. Zuinigheid met vlijt!”