Wat stijgende pensioenleeftijd laat zien

De feitelijke pensioenleeftijd, meldde het CBS onlangs, is in 2024 gestegen tot boven de 66 jaar. Twintig jaar geleden gingen Nederlanders nog gemiddeld met 61 jaar met pensioen. Nederlanders werken dus de facto vijf jaar langer door, constateert Frank Kalshoven in zijn Volkskrant-column.

“Dit levert arbeidsinkomen op, en belastinginkomsten, en scheelt AOW- en pensioenuitkeringen. Zo leveren oudere werkenden een grote bijdrage aan het draaglijk houden van de kosten van de vergrijzing.” Als je als land, als politiek, als kabinet zo’n hervorming voor elkaar kunt boksen, dan kun je ook nog wel wat andere problemen oplossen, merkt Kalshoven op in de Volkskrant.

Als je pakweg 10 miljoen werkenden vijf jaar langer kunt laten doorwerken, dan kun je toch ook een belastingstelsel hervormen? En vijftigduizend boerenbedrijven de weg naar de toekomst wijzen? En het onderwijs fiksen? De woningmarkt hervormen? Succesvol klimaatbeleid voeren en de natuur beschermen? Ja, dat kan Nederland. Natuurlijk kan dat. Het vereist consensuspolitiek in onze consensusdemocratie.”