Voor koopkrachtbehoud moet je stevig beleggen
Pensioenfondsen zitten volgens experts in een lastige spagaat, aldus de Telegraaf: terwijl het vanuit koopkrachtbehoud misschien wenselijk is om wat meer risico te nemen, wordt er in het nieuwe stelsel juist defensiever belegd en wordt er gestuurd op het voorkomen van kortingen.
“De oorspronkelijke belofte verdwijnt een beetje”, zegt een actuaris van Confident in de Telegraaf. “In plaats van koopkrachtbehoud, zie je dat er wordt gestuurd op het voorkomen van verlagingen. Er zijn ook fondsen die in de eerste jaren hogere buffers aanhouden, puur om niet het eerste fonds te zijn met verlagingen.”
Een voormalig pensioenfondsbestuurder beaamt dat in de Telegraaf: “Doordat het rendement en de schokken worden toebedeeld per leeftijdscohort, lopen jongeren meer risico en kunnen ze op papier fantastische rendementen halen. Voor ouderen is de kans op kortingen kleiner, maar de kans op voldoende verhogingen ook.”
In eerste instantie vooruit
Toch zullen veel gepensioneerden er in eerste instantie straks wel op vooruitgaan, zegt een actuaris van Aon. “Veel fondsen gaan grote buffers uitdelen. Mensen met een uitkering zien dat daadwerkelijk op hun bankrekening terug.” Volgens een actuaris van WTW kunnen rijkere fondsen, doordat ze hun vermogen uitdelen, hun goede dekkingsgraad niet meer gebruiken als basis voor verhogingen. “Straks ben je voor verhogingen volledig afhankelijk van goede rendementen.”
Spagaat voor fondsen
De actuaris van Aon stelt in de Telegraaf dat daarvoor ’stevig belegd’ moet worden. “Het probleem is alleen dat ouderen in risico-preferentie-onderzoeken vaak aangeven dat ze niet zo blij worden van zo’n agressief beleggingsbeleid. Dat is een lastige spagaat voor fondsen.”