Speuren naar spooksenioren

Pensioenfondsen zijn vele duizenden deelnemers aan wie ze pensioenen willen uitkeren kwijt. Honderden miljoenen euro’s liggen volgens de Telegraaf te wachten op deze onvindbare groep, die vooral bestaat uit mensen die in het verleden maar korte tijd ergens werkten.

Het grootste deel van deze groep, in totaal 163.300 onvindbaren, had in de jaren dat ze werkten geen bsn- of sofinummer en is verhuisd naar het buitenland, vaak naar hun land van herkomst. ABP zet ’pensioendetectives’ in die alles uit de kast halen, medewerkers gaan handmatig door de lijsten en controleren op alle mogelijke manieren adressen, zelfs via Google Streetview.

Meest kleine bedragen

In de meeste gevallen gaat het om kleine bedragen die individueel worden toegekend. De vijf grootste pensioenfondsen in Nederland hebben samen 822 miljoen euro apart gezet voor pensioendeelnemers die ze kwijt zijn of die hun uitkering niet opvragen.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Wie het idee heeft nog ergens een pensioenpotje te hebben staan, kan daar achteraan gaan, zo laat voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie in de Telegraaf weten. “Mijnpensioenoverzicht.nl is de website die informatie geeft waar je pensioen is opgebouwd.” Deze informatie is altijd gekoppeld aan een bsn-nummer. Het probleem is alleen dat als je bsn-nummer bij een fonds onbekend is, er ook geen pensioen staat geregistreerd. Dan kan er een mail worden gestuurd of gebeld.

Het geld blijft op te eisen

De pensioenuitkeringen verjaren niet, sinds de Pensioenwet van 2007, zolang de pensioengerechtigde in leven is. Bestuursvoorzitter Terry Troost van pensioenfonds PMT zegt daarover in de Telegraaf: “De aanspraken blijven dus te allen tijde opeisbaar door deelnemers: mensen kunnen zich zolang zij leven voor hun pensioen melden.” Ook als een pensioen niet is aangevraagd en een deelnemer is overleden, kan het ouderdomspensioen met een terugwerkende kracht voor een maximale termijn van vijf jaar alsnog worden uitgekeerd aan de nabestaande partner.