Smartengeld voor uitgeholde koopkracht?
Verdienen gepensioneerden smartengeld voor hun uitgeholde koopkracht? Ja, vindt Pieter Lakeman. De activist wil een massaclaim beginnen tegen de staat, die het jarenlang onmogelijk zou hebben gemaakt om pensioenen te laten meestijgen met de inflatie. Onomstreden is zijn missie niet, aldus de Volkskrant.
17 miljard euro. Dat is het bedrag dat Pieter Lakeman bij de Nederlandse overheid wil eisen voor de gepensioneerde leraren en ambtenaren van het ABP, veruit Nederlands grootste pensioenfonds. Zo hoog raamt de 82-jarige fraudebestrijder het koopkrachtverlies dat zij van 2008 tot en met 2020 hebben geleden. ‘Een enorme misstand’, meent de man die de afgelopen ruim veertig jaar de degens kruiste met onder meer DSB Bank, Ruud Lubbers, Ahold en ING.
Jarenlang geen indexatie
Tussen 2008 en 2020 kon ABP net als veel andere fondsen de pensioenen niet indexeren, oftewel verhogen met de prijsstijgingen. Alleen in 2009 kregen pensioentrekkers 0,28 procent indexatie. Hierdoor kelderde de koopkracht van hun pensioenen, die gemiddeld zo’n 800 euro netto per maand bedragen, tot wel 20 procent, tonen ABP-cijfers. Dit terwijl het destijds op het eerste gezicht lang niet slecht ging met ABP.
Willens en wetens
‘De staat heeft deze schade – grosso modo 15 duizend euro per persoon – willens en wetens veroorzaakt’, zegt Lakeman in de Volkskrant . Volgens hem boden de Europese pensioenregels de Nederlandse overheid genoeg ruimte om een hogere rekenrente toe te staan, waardoor de koopkracht van pensioenen behouden was gebleven.
Stichting Pensioenherstel
Om zijn massaclaim voor de rechter te krijgen, hebben Lakeman en zijn Stichting Pensioenherstel 10- tot 15 duizend ABP-gepensioneerden nodig. Zij moeten dan wel 100 euro inleggen, opgeteld 1- à 1,5 miljoen euro. Een flink bedrag, maar procederen is nu eenmaal niet gratis, zeker niet tegen het met belastinggeld betaalde Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat, weet Lakeman. Hij denkt de staat deze zomer nog te kunnen laten dagvaarden.
Kortste eind
Over vraag hoe kansrijk Lakemans pensioenkruistocht is spreken deskundigen zich in de Volkskrant verschillend uit. Recente rechterlijke uitspraken geven Lakeman weinig reden tot hoop: in alle vier de zaken trokken gepensioneerden aan het kortste eind.