Ruzies tussen generaties straks voorbij

Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg (64). Hij is een van de bedenkers van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de denktank Netspar op. Nu is hij zelf met pensioen. Vandaag publiceren AD en Trouw afscheidsinterviews.

Het huidige pensioenstelsel voldoet niet meer, zegt Bovenberg in het AD. “Door de vergrijzing komt de solidariteit tussen de generaties onder druk te staan.” De ene keer vonden de ouderen dat er te veel geld naar de jongeren ging, de andere keer vonden de jongeren weer dat de ouderen juist te veel kregen. “Dat soort ruzies tussen de generaties is voorbij in het nieuwe stelsel.”

Zwijgende meerderheid hoor je niet

Is dat zo, vraagt het AD:  Met name de ouderen vrezen dat ze er in het nieuwe stelsel bekaaid van afkomen. Bovenberg: “Nou, ze schreeuwen in elk geval het hardst. Ik denk dat het hoogstens om 10 procent van de ouderen gaat, de zwijgende meerderheid hoor je niet. Maar ik verwacht dat ouderen er in het nieuwe stelsel op vooruitgaan.” De risico’s worden volgens Bovenberg straks eerlijker verdeeld, komen minder bij de ouderen terecht.

Hoe rechtszaken voorkomen

Als ook de Eerste Kamer akkoord is met het nieuwe pensioenstelsel staat er nog één grote horde voor de deur, aldus Trouw in een interview met Bovenberg: het overzetten van al het pensioenvermogen in de huidige grote potten naar miljoenen individuele potjes. Experts verwachten daarom veel rechtszaken van mensen die het overzetten van hun pensioenvermogen gaan aanvechten. Ook Bovenberg vreest zeker dat er rechtszaken komen. “We kunnen de rechtszaken alleen voorkomen door heel goed aan mensen uit te leggen dat het nieuwe stelsel écht beter is dan het oude, met meer kans op een hoger pensioen en minder belangenconflicten.”

Gebrek aan vertrouwen wreekt zich

Dat betekent, zegt Bovenberg in Trouw, dat fondsen goed aan gepensioneerden moeten laten zien hoe hun verwachte pensioenuitkering eruit ziet in het nieuwe stelsel, ten opzichte van de huidige uitkering. Maar hier wreekt zich volgens hem gebrek aan vertrouwen. “We kunnen nog zulke mooie sommetjes tonen, maar pensioenfondsen zijn voor veel mensen al bij voorbaat verdacht. Ik weet dus niet hoeveel die brieven aan gepensioneerden gaan opleveren. Maar je moet het wel proberen.”