Regels zijn regels bij pensioenfonds
Samen geleefd met een man die 34 jaar pensioenpremie heeft betaald en dan achter het net vissen omdat het pensioenfonds je relatie niet erkent. Behalve dat dat grote financiële gevolgen heeft, voelt het ook als een schop na. Aldus de AD-rubriek Waarvan akte (waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk)
“Pensioenfondsen zijn vaak taaie, bureaucratische clubs die zich weinig gelegen laten liggen aan menselijkheid. De reglementen zijn heilig en wie daar net buiten valt, heeft gewoon pech. ‘Had u de reglementen maar moeten lezen.’”
Bureaucratische moloch
Om het nog wat ingewikkelder te maken hanteren pensioenfondsen volgens de AD-rubriek allemaal hun eigen, afwijkende regels. “Het fonds van de echtgenoot van de weduwe aan mijn bureau behoort tot de categorie bureaucratische moloch waar het adagium ‘regels zijn regels’ geldt, weet ik uit ervaring.”
Jammer maar helaas
En die regels schrijven voor dat zij en haar man hun samenlevingscontract hadden moeten aanmelden toen haar partner nog leefde. “Nu hij is overleden, is het te laat. Jammer maar helaas, mevrouwtje. Een zeer onterechte opstelling, vind ik, want een notarieel samenlevingscontract is toch onomstotelijk bewijs.”
Nee blijft nee
Een brief naar het pensioenfonds helpt niet, schrijft de AD-rubriek. ‘Het spijt ons zeer, maar u valt buiten de norm en dus kunnen we u niet tegemoet komen’, laat het fonds weten. Vervolgens doet de Ombudsman Pensioenen zijn best, maar tevergeefs. Nee blijft nee.
Lees die reglementen
Er valt niets meer aan te doen. Mevrouw moet het zien te redden zonder het pensioen van haar partner. De 34 jaar aan premie die hij heeft opgebouwd, verdwijnt ergens in een grote pot. Een hard gelag, aldus de AD-rubriek: En voor iedereen met een samenlevingscontract iets om rekening mee te houden: lees die reglementen en handel er vooral tijdig naar!