Pensioencommunicatie na zomer op gang

Word ik nu overstelpt met e-mails en brieven van mijn pensioenfonds om het nieuwe pensioenstelsel stelsel uit te leggen? “Nee, zeker niet”, legt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie in het AD uit.

“Wat pensioenfondsen nu aan het doen zijn, is brieven sturen over de risicobereidheid. In de nieuwe wet staat dat pensioenfondsen aan deelnemers moeten vragen welke risico’s zij willen nemen. De antwoorden moeten meewegen in het besluit hoe je per leeftijdsgroep gaat beleggen. Dat is het enige dat je nu merkt. Na de zomer zal de communicatie over de nieuwe wet op gang komen. Maar daadwerkelijk merken dat er iets verandert, dat is pas over anderhalf jaar als de eerste pensioenfondsen de overstap naar het nieuwe stelsel maken.”

Veel bijeenkomsten voor gepensioneerden

Pensioenfonds Metaal en Techniek zegt in de Telegraaf dat de telefoon nu nog niet roodgloeiend staat. “En wij gaan niet meer doen dan we al deden en dat is: blijven vertellen wat we doen en waarom.” Er worden veel bijeenkomsten gehouden voor gepensioneerden. “Daar vertellen we over het solidariteitscontract en het evenwichtig invaren. Want de vraag die het meest wordt gesteld, is: krijg ik waarop ik recht had? En wordt het geld eerlijk verdeeld?”

Pensioenstrijd nu verder in rechtbank

De politieke strijd om de honderden miljarden pensioengeld is geluwd, maar de juridische strijd gaat onverminderd door. Minstens twee rechtszaken spelen er in deze maand juni en mogelijk volgen er meer, aldus het AD. “Er is zeker 400 miljard euro van de gepensioneerden gestolen”, zegt Pieter Lakeman. Op 8 juni dient een kort geding. Stichting Pensioenbehoud is al langer op juridisch oorlogspad. Zij strijden met ouderenorganisatie KBO-Brabant ook tegen de verdeling van de pensioenpot. Hun zaak ligt inmiddels in cassatie bij de Hoge Raad.

Eigen pensioenfonds op de voet volgen

Het zit niet in de natuur van de meeste Nederlanders, maar wie niet onaangenaam verrast wil worden doet er volgens een Volkskrant-commentaar goed aan de bewegingen van het eigen fonds nu op de voet te blijven volgen. De nieuwe pensioenwet kan volgens een AD-commentaar zonder overdrijven historisch worden genoemd. Maar de kwalificatie ‘historisch’ kan zowel positief als negatief uitpakken.

Groter mijnenveld niet denkbaar

De bal ligt nu bij FNV en CNV die de megapot van tussen de 1.400 en 1.500 miljard euro moeten verdelen onder een volk met korte lontjes, lange tenen en gevoelige zieltjes, schrijft Volkskrant-columnist Peter de Waard.  Een groter mijnenveld is niet denkbaar.

Veel opgetogen reacties

Blij, tevreden, positief. Veel organisaties reageerden volgens Trouw opgetogen op het ‘ja’ dat de Eerste Kamer dinsdagavond uitsprak over de nieuwe, nu al als ‘historisch’ bestempelde, pensioenwet. Al benadrukken sommige organisaties dat er na dat ‘ja’ nog veel moet gebeuren. Blij zijn onder meer de Pensioenfederatie, de vakbonden FNV en CNV en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De Seniorencoalitie heeft ‘gemengde gevoelens’.

Wat krijg ik meer

De tachtigers hoeven volgens pensioenadvocaat Theo Gommer alleen maar te kijken naar: wat krijg ik meer. “Want voor hun pensioen wordt gerekend met een te verwachten rendement, het zogeheten projectierendement.” Dat rendement wordt betaald uit de buffer die daarvoor wordt aangesproken, aldus Gommer in de Telegraaf. “Dat kan dan zo 10% meer zijn het eerste jaar. Dus dat kan alleen maar meevallen.”

Potje kan niet leeg raken

“Er wordt heel ingewikkeld gedaan over het nieuw pensioenstelsel. Het zou de grootste ramp van de eeuw worden, miljarden zouden weglekken.” ABP-topman Harmen van Wijnen bestrijdt dat in de Limburger. “Het wordt geen loterij of achtbaan.” Het idee dat het persoonlijk pensioenpotje leeg kan raken, is  volgens Van Wijnen onzin. “Ook als iemand 115 jaar wordt, krijgt die gewoon elke maand zijn pensioen overgemaakt.”