Mogelijk onjuiste info bijna-gepensioneerden

Het voorspelde pensioenvermogen van bijna-gepensioneerden wijkt in het nieuwe stelsel mogelijk flink af van de werkelijkheid, meldt de Telegraaf: Het probleem is alom bekend en kan volgens experts eenvoudig worden opgelost, maar dat lijkt niet te gebeuren.

“Als jij binnen een jaar na de transitie met pensioen gaat, dan kan het zomaar zijn dat de voorspelling van jouw pensioenvermogen er 8% naast zit”, stelt Henk Bets, oprichter van actuarieel bureau Confident B.V. “En dan neem je mogelijk beslissingen op basis van foute gegevens.” Hij doelt daarbij op de mogelijkheid om eerder te stoppen. Als mensen vroegtijdig met pensioen willen maar het voorspelde pensioenvermogen tegenvalt, zijn ze mogelijk geneigd om hun plannen daarvoor in de ijskast te stoppen.

Niemand denkt dat dit klopt

Het probleem zit hem in de zogeheten ’scenariosets’ (bestaande uit honderdduizenden scenario’s) die pensioenfondsen moeten gebruiken bij het voorspellen van pensioenvermogen,aldus de Telegraaf. Hier is iets raars mee aan de hand: in die scenariosets maakt de rente in het eerste jaar een flinke duik, om in het tweede jaar weer snel omhoog te krabbelen. En als de rente daalt, gebeurt hetzelfde met het (voorspelde) pensioenvermogen. Zo’n extreme rentedaling is in historisch perspectief hoogst onrealistisch, stelt Bets. Ook actuaris Jacintha van Bijnen van Aon denkt dat er niet één collega is die de voorspelde daling van de rente reëel acht: “Nee. Er is niemand die denkt dat dit klopt.”

Compensatie

Maar straks heeft die vreemde voorspelling dus wel effect op de keuzes van (toekomstig) gepensioneerden. Van Bijnen stelt in de Telegraaf dat sommige werkgevers zelfs compensatie uitdelen aan bijna-gepensioneerden vanwege de rentedip. Dit gebeurt niet bij pensioenfondsen, maar wel bij werkgevers met een eigen verzekerde pensioenregeling. Zij zien dat mensen middenin die rare rentedip met pensioen gaan en dat hun pensioenvermogen daaronder lijdt. Op basis daarvan delen ze dan compensatie uit.”