Kritiek op deal vroegpensioen

De afspraken die vakbonden, werkgevers en minister Eddy Van Hijum gemaakt hebben over het vroegpensioen zijn boterzacht. Het risico dat er te veel mensen gebruik van gaan maken is levensgroot aanwezig. Bovendien is niet duidelijk hoe partijen willen voorkomen dat werknemers vroegtijdig opbranden. Dat zeggen deskundigen in de Telegraaf in een reactie op het akkoord over het vroegpensioen dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt.

Tijd gekocht

De nieuwe regeling wordt wel strenger dan de tijdelijke Regeling voor Vervroegde Uittreding, die eind volgend jaar afloopt, beloven de sociale partners. “Die toezegging is veel te soft”, oordeelt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. “Ik mis bovendien dat er harde eisen aan werkgevers worden gesteld. Die moeten echt meer doen om zwaar werk uit de wereld te helpen.” “Minister Van Hijum heeft vooral tijd gekocht”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken aan Tilburg University, in de Telegraaf. “Waarschijnlijk wilde hij als nieuwe bewindsman op Sociale Zaken geen halszaak maken van het vroegpensioen. Dit kabinet heeft nog meer grote problemen op zijn bordje liggen. Daardoor winnen de bonden nu deze wedstrijd.”

Dreiging nieuwe vut

Er is volgens een commentaar van de Telegraaf een groot bezwaar tegen de regeling zoals die voor het vroegpensioen is afgesproken: er is amper een beperking in de reikwijdte, waardoor ook mensen zonder zwaar beroep er gebruik van kunnen blijven maken. “Het leek erop alsof de minister een stevig punt wilde maken van de beperking tot zware beroepen. Maar dat blijkt een wassen neus. Nu bestaat alsnog het risico dat het vroegpensioen uitgroeit tot een nieuwe vut. En werkgevers worden nauwelijks gedwongen om aan beter personeelsbeleid te doen om te voorkomen dat hun oudere werknemers afbranden. Een gemiste kans.”