Kan zwaar werk worden gedefinieerd?

“Misschien moet bij de pensioenleeftijd niet de zwaarte gelden, maar het aantal jaren dat is gewerkt”, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “Mensen die op jongere leeftijd zijn begonnen met werken en eerder AOW-premie betalen – niet toevallig ook vaak de mensen met fysiek zware banen – zouden dan eerder met pensioen mogen dan mensen die later in het arbeidsproces zijn gestapt.”

Nieuwe regeling

De vakbonden slijpen op dit moment de messen, omdat zij in de cao’s een nieuwe vroegpensioenregeling willen voor mensen met zwaar werk. Alleen is er geen sluitende manier om een zwaar beroep te definiëren, constateert De Waard in de Volkskrant. “Of, zoals wordt gezegd: de ene helft van de mensen heeft een zwaar beroep en de andere vindt dat hij een zwaar beroep heeft.”

Eindeloos debat

Over de zwaarte van beroepen kan eindeloos worden gedebatteerd, aldus de Volkskrant-redacteur.  “Sommige mensen zijn hun werk op hun 62ste spuugzat en willen op de kleinkinderen passen of op de golfbaan staan. Anderen gruwen bij het idee dat ze achter de spreekwoordelijke geraniums moeten gaan zitten.”

Personeelstekorten

Uit onderzoeken zou blijken dat mensen die voortijdig met pensioen gaan meer kans hebben eerder te overlijden. Er zitten ook andere haken en ogen aan, aldus De Waard: “Juist in de zogenoemde zware of als zwaar ervaren beroepen bestaan de grootste tekorten. Neem de politie, waar nu 1.800 onvervulbare vacatures zijn, terwijl iedereen meer blauw op straat wil. Als die al op hun 62ste met pensioen mogen, is er geen blauw meer te zien.”