Ingrijpen in AOW netelige politieke kwestie
Als Den Haag besluit dat de AOW goedkoper moet, is verdere verhoging van de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan één van de opties. Denemarken verhoogde onlangs de pensioenleeftijd naar 70 jaar in 2040. Marike Knoef, hoogleraar economie, zegt daarover in Trouw: “De verhoging van de pensioenleeftijd ligt heel gevoelig. Je krijgt onmiddellijk opnieuw discussie over wat het betekent voor zware beroepen. Die werknemers zouden toch eerder met pensioen kunnen, maar het is heel lastig om te bepalen welke beroepen zwaar zijn en welke niet.”
Hogere premie
Een andere mogelijkheid is de belastingen verhogen voor iedereen en meer AOW-premie heffen bij de werkenden. “Dat is lastig”, zegt Knoef in Trouw. De inkomstenbelasting verhogen kan als effect hebben dat mensen niet of minder gaan werken, omdat ze vinden dat zij een te groot deel moeten afdragen aan de fiscus.
Uitgehold
Ook aan AOW’ers AOW-premie vragen heeft als nadeel dat het principe van een basisvoorziening waarvan ouderen zouden moeten kunnen leven wordt uitgehold. Knoef denkt volgens Trouw toch dat het verstandig is om te kijken of een deel van de ouderen iets meer zou kunnen bijdragen. “We zien vaak dat zij nog sparen, terwijl dat in deze levensfase niet meer echt nodig is. Je kunt juist spaargeld opmaken.”
Betrouwbare overheid
De politiek zou kunnen overwegen om de AOW geheel uit de belastingen te betalen of om de AOW inkomensafhankelijk te maken. Als voor dat laatste wordt gekozen, moet het wel in stapjes gebeuren. Je wilt wel een betrouwbare overheid houden. Mensen rekenen op een bepaald inkomen.”
We willen geen armoede
Knoef pleit er in Trouw voor om ‘het bredere plaatje’ voor ogen te houden. “Iedere burger die in Nederland heeft gewoond, heeft recht op AOW. Dat is zo geregeld omdat we geen armoede onder ouderen willen. Dat is in het buitenland vaak wel anders.”