Iets vooruit in nieuwe pensioenstelsel
De pensioenwet die afgelopen week in de Eerste Kamer werd aangenomen, heeft gevolgen voor miljoenen Nederlanders, van jonge werkenden tot gepensioneerden.
Pensioenadviseur Aon berekende in opdracht van de Volkskrant het pensioen voor vier fictieve personen van verschillende leeftijden in het huidige en in het nieuwe stelsel.
Het kan variëren
Aon berekende de pensioenen voor iemand van 30, 45, 65 en 75 jaar en keek daarvoor naar verschillende economische scenario’s. De voorbeelden zijn slechts indicatief, benadrukt Aon. ‘Deze berekeningen kun je alleen doen op basis van aannamen en die kunnen afwijken van de werkelijkheid. Het is dan ook niet zo dat mensen straks precies deze bedragen kunnen verwachten; het kan variëren. Dit zijn bandbreedtes die we hebben berekend op basis van heel veel verschillende scenario’s.’
Gemiddeld hoger pensioen
Wat wel uit de berekeningen blijkt, is dat het nieuwe stelsel over het algemeen wat beter uitpakt dan het oude, zegt de pensioenadviseur. ‘Maar het is te stellig om te zeggen dat iedereen er iets op vooruit gaat. Er zijn altijd situaties denkbaar waarin de uitkomst net anders is.’ De berekeningen van Aon schetsen volgens de Volkskrant grofweg hetzelfde beeld als De Nederlandsche Bank. Die kwam vorig jaar tot de conclusie dat het nieuwe stelsel bij werknemers en gepensioneerden gemiddeld tot een hoger pensioen leidt.
Niet al te veel verandering
Voor mensen die al met pensioen zijn, verandert er naar verwachting niet al te veel. Een 75-jarige die gemiddeld 3.000 euro bruto verdiende en veertig jaar pensioen opbouwde gaat er in de berekening van Aon in alle scenario’s iets op vooruit, aldus de Volkskrant. In het verwachte economische scenario stijgt het verwachte pensioen van zo’n 24.000 euro naar iets meer dan 27.000 euro.