Hoorrecht gepensioneerden wassen neus
Er is volgens de Telegraaf onvrede bij oud-medewerkers van Shell en Philips. Gepensioneerden van die bedrijven mochten hun zegje doen over de manier waarop hun pensioenfonds overstapt naar het nieuwe stelsel, maar met die mening lijkt weinig gedaan te worden.
Volgens John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, ligt dat mede aan de manier waarop het hoorrecht is ingericht. In de Telegraaf zegt hij: “Het is een dode letter. We vinden de rechten van gepensioneerden zo belangrijk dat we ze in de wet opnemen. Maar als blijkt dat er niets mee gebeurt, zijn daar geen consequenties voor.”
Twee pijnpunten
Kerstens ziet dat veel verenigingen vallen over ’twee belangrijke pijnpunten’. Dat zijn de compensatie van werkenden uit het fondsvermogen en de koopkracht van het pensioen. “We zouden een koopkrachtiger pensioen krijgen, maar uit de transitieplannen komt dat voor gepensioneerden vaak niet naar voren.” Als het hoorrecht eenmaal uitgeoefend is, valt er voor de verenigingen weinig meer te doen. Het is uiteindelijk aan sociale partners om het transitieplan af te ronden, en aan het fondsbestuur om het goed te keuren.
Veel gedoe te verwachten
“De juridische mogelijkheden voor verenigingen zijn beperkt”, stelt Kerstens in de Telegraaf. “Maar individuele gepensioneerden kunnen wel naar de rechter stappen. Ik verwacht dat dat ook gebeurt. Daar kan nog veel gedoe van komen, en daar is de pensioentransitie niet bij gebaat.”