‘Grote gevolgen’ pensioenplannen NSC

Het plan van NSC-leider Pieter Omtzigt om de pensioenwet aan te passen, kan volgens demissionair minister Carola Schouten ‘grote gevolgen’ hebben, zo meldt de Volkskrant. Het zou kunnen betekenen dat de partijen na jarenlange discussie weer ‘terug naar de tekentafel moeten’.

Schouten waarschuwt daarvoor in een brief aan de Tweede Kamer. Zij reageert op het plan van NSC om alle deelnemers van pensioenfondsen te laten stemmen over het overhevelen van hun bestaande pensioenen naar het nieuwe stelsel. Als deelnemers in zo’n referendum daadwerkelijk besluiten om niet over te gaan ‘heeft dat gevolgen voor de pensioenuitkomsten van iedereen in het collectief’, schrijft de minister volgens de Volkskrant.

Evenwichtige afweging

In haar brief wijst de demissionair minister erop dat er een lang en gedegen proces aan die afspraken is voorafgegaan. De pensioenfondsen en sociale partners, zoals werkgevers- en werknemersbonden, hebben volgens Schouten ‘een evenwichtige belangenafweging gemaakt’ waar een referendum ‘inbreuk’ op maakt.

Waarborgen voor inspraak

‘Voor gepensioneerden betekent het op korte termijn minder zekerheid over indexaties en voor jongere generaties dat zij langer moeten wachten op een beter pensioencontract’, schrijft Schouten. Ze wijst er bovendien op dat er al meerdere ‘waarborgen’ zijn om mensen inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe stelsel.

Volgende maand debat

De Volkskrant constateert dat een jarenlange discussie die eerder dit jaar nog beslecht leek met de inwerkingtreding van de pensioenwet, toch weer van voor af aan te beginnen. Hoe de kaarten precies geschud zijn, zal volgende maand blijken. Na het kerstreces debatteert de Kamer over de wet.

Kán het eigenlijk wel, wat in de wet staat?

Volgens een artikel in Trouw zijn de zorgen over de juridische houdbaarheid van de nieuwe pensioenwet er de laatste tijd niet minder op geworden. Er blijft gedoe over de vraag of het wel mag: mensen dwingen om mee te doen aan het nieuwe pensioenstelsel. Zeker nu deze maand een geheim advies van de landsadvocaat is opgedoken uit 2011, waarin zou staan dat dit juridisch niet houdbaar is. De Utrechtse hoogleraar pensioenrecht en advocaat Hans van Meerten krijgt er volgens Trouw nog ‘dagelijks’ berichten over van boze mensen. “Die vragen mij wat er straks met hun pensioen gaat gebeuren, en of ik de overgang naar het nieuwe stelsel voor hen kan tegenhouden”, zegt hij.

In strijd met eigendomsrecht

Dat past in de waarschuwing die Van Meerten maar ook de Raad voor de Rechtspraak al jaren geven: er komt een hausse aan rechtszaken als mensen geen individueel bezwaar kunnen maken tegen het nieuwe pensioenstelsel. De hoogleraar stelt dat het ‘invaren’ in strijd is met Europees eigendomsrecht. Hij sluit niet uit dat de nieuwe Tweede Kamer er toch nog wat aan gaat veranderen. De PVV was altijd al kritisch, en ook NSC van Pieter Omtzigt heeft er vragen over.