Veel politieke bijval voor pensioenreferendum
Het voorstel van Nieuw Sociaal Contract (NSC) voor een pensioenreferendum kan volgens het FD op veel sympathie rekenen in de Tweede Kamer, met name bij de tegenstanders van de nieuwe pensioenwet. Toch is het onzeker of het ervan komt, blijkt voorafgaand aan het eerste grote Kamerdebat over pensioenen na de verkiezingen.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer op verzoek van NSC met demissionair minister Carola Schouten over de voortgang van de grootste hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel ooit. Dat er zó snel na de invoering van een wet al gedebatteerd wordt over fundamentele aanpassingen is zeldzaam. Het onderstreept volgens het FD hoe sterk de politieke verhoudingen na de verkiezingen zijn veranderd. In de vorige Kamer kreeg de nieuwe pensioenwet nog de steun van een ruime meerderheid, sinds november zijn de tegenstanders met meer.
Gepensioneerden slechter af
De belofte dat iedereen er met de nieuwe pensioenwet op vooruit gaat, klopt helemaal niet Dat zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph in Trouw. Pensioenfondsen communiceren momenteel niet ‘eerlijk’ over de risico’s, vindt Joseph. “Want voor gepensioneerden is het perspectief op behoud van koopkracht weg, als ze gedwongen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel.”
Deelnemers beschermen
Het is volgens Trouw stevige taal van het nieuwbakken Kamerlid. Joseph gaat dwars in tegen het standpunt van de minister, de pensioenfondsen, werkgevers, vakorganisaties en de partijen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Zij zijn juist voor de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) die vorig voorjaar werd aangenomen. Het maakt Joseph niet uit, zegt ze, want zij weet heel goed waarover ze praat. “En ik wil de pensioenfonds-deelnemers gewoon beschermen”.
Te risicovol voor deelnemers
Het FD publiceert een opiniestuk waarin wordt gesteld dat het voorgestelde pensioenstelsel onacceptabele risico’s omvat voor alle (toekomstig) gepensioneerden. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,schrijven Joop Hartog (emeritus hoogleraar micro-economie van de UvA), Boudewijn van Ittersum (oud-voorzitter Amsterdamse Effectenbeurs),Jan Lely (voormalig beleidsadviseur van het ministerie van Justitie) en Bernard van Praag (emeritus universiteitshoogleraar toegepaste economie van de UvA).
Oude stelsel eenvoudig repareren
Een reparatie van de specifieke problemen van het oude stelsel is betrekkelijk eenvoudig, aldus de auteur van het artikel in het FD. “Het gevaar dreigt dat we nu kiezen voor ‘gewoon doorgaan’ omdat er zo lang is gesteggeld dat de politiek er een punt achter wil zetten. Dat is het slechtst denkbare argument voor zo’n drastische en riskante ingreep.”