Doorwerken als AOW’er wordt de norm

Moeten we als maatschappij ons zorgen maken om deze steeds groter wordende groep die liever (door)werkt dan geniet van een welverdiend pensioen? Speelt financiële noodzaak bijvoorbeeld een rol? Niet echt, constateert gedragseconoom Kim Fairley bij de Volkskrant: Ook de koopkracht van ouderen is de afgelopen jaren gedaald, maar in de breedte gaat het ouderen vergeleken met decennia geleden voor de wind. Of in de bewoordingen van de hoofdeconoom bij het CBS: de arme oudere sterft uit.

Heel veel plezier

Waarom werken gepensioneerden dan door? Omdat ze er domweg nog steeds heel veel plezier in hebben en het prettig voelt als collega’s en leidinggevenden hun waardering uitspreken en daarmee het gevoel versterken dat ze nog van waarde kunnen zijn, zo blijkt een enquête naar de motieven van gepensioneerden om door te werken, merkt Fairley bij de Volkskrant op.

‘Oudjes’ keihard nodig

“Eerlijk is eerlijk, we hebben deze ‘oudjes’ in goed Nederlands gewoon keihard nodig. Het aantal vacatures is sinds 2021 groter dan het aantal werklozen, wat aangeeft hoe exceptioneel de spanning op de arbeidsmarkt is. Die wordt naar verwachting, gelet op de krimpende beroepsbevolking vanaf 2027, structureel krap.”

Vitaler en hoger opgeleid

Het is dus fantastisch dat vele pensioengerechtigden staan te trappelen om door te werke, constateert Fairley bij de Volkskrant. Ook de animo voor doorwerken onder toekomstige gepensioneerden, de huidige 55- tot 65-jarigen, is onverminderd groot. 73 procent van deze groep wil actief verkennen of langer doorwerken tot de mogelijkheden behoort. Deze generatie is vitaler, gezonder, hoger opgeleid en heeft veel meer werkende vrouwen voortgebracht dan de generaties ervoor.

Nog steeds niet happig

Doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd gaat de norm worden, aldus Fairley. “Tenminste, als het aan de werknemers zelf ligt. Hoewel doorwerken na de AOW financieel zeer aantrekkelijk is voor werkgevers, zijn vele recruiters er nog steeds niet happig op om oudere werknemers aan te trekken. Een werknemer die na het pensioen bij dezelfde werkgever mag doorwerken is één, maar een oudere werknemer die solliciteert op een nieuwe positie bij een ander bedrijf, is toch een ander verhaal.”