Wat willen we, na de dood

Dela, de grootste uitvaartorganisatie van Nederland, deed onderzoek naar de dood. Daaruit komt volgens het AD dat 50 procent van de mensen gecremeerd wil worden, 28 procent begraven (daarvan heeft 31 procent een voorkeur voor een natuurbegraafplaats), 10 procent wil het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, 4 procent wil resomeren (het lichaam laten oplossen) en 8 procent wil het overlaten aan nabestaanden.

Na de dienst

35 procent van de mensen wil een kleinschalige afscheidsdienst (nul tot vijftig aanwezigen), 7 procent een grotere (meer dan honderd mensen). En na de dienst? 32 procent heeft geen voorkeur of wil het overlaten aan nabestaanden, 18 procent wil een borrel, 11 procent een traditionele koffietafel, 9 procent een samenzijn met lievelingseten, 4 procent wil een feest.

Keuzes nabestaanden

De eigen uitvaart blijft voor veel mensen een lastig onderwerp van gesprek. Ruim 85 procent van de Nederlanders denkt na over de eigen dood. 51 procent praat er ook over met naasten, komt volgens het AD naar voren in het Nationaal onderzoek over de Dood van uitvaartorganisatie Dela. Het lijkt makkelijk keuzes bij nabestaanden te laten, maar die vinden dat vaak níet fijn. Een coöperatieconsulent van Dela zegt in het AD: “De overgrote meerderheid heeft geen keuzes gemaakt. En dat zien we steeds meer.”

Wensenboekjes

Bij Dela komen ze uitvaartwensen tegen die geschreven zijn op bierviltjes, “maar we hebben bijvoorbeeld ook wensenboekjes.” Als er niks is vastgelegd of besproken, komen nabestaanden voor veel keuzes te staan. “Dat begint vaak bij de vraag of het begraven of cremeren moet worden. Dan heb je de adressenlijst. In de tijd dat haast iedereen nog kerstkaarten stuurde, was er een adressenbestand, nu vaak niet. Wie zijn de belangrijke personen en wat zijn hun adressen? Ook de muziekkeuze is vaak een struikelblok.”