Uitvaart in besloten kring blijvende trend
Uitvaarten worden steeds vaker gehouden in besloten kring. Alleen intimi krijgen een uitnodiging, schrijft EW: directe familie, en soms de beste vrienden en een paar favoriete ex-collega’s.
Tijdens de coronapandemie mochten maximaal dertig en later vijftig tot honderd mensen bij een uitvaart aanwezig zijn. Na het opheffen van die beperkingen bleven opvallend veel mensen toch de voorkeur geven aan een uitvaart in kleine kring. Uitvaartverzorgers in heel Nederland zeggen die trend te herkennen en spelen in op de verandering.
Niets is meer gek
De toenemende populariteit van de uitvaart in besloten kring verandert de rituelen. Meer dan voorheen wordt het een uitvaart op maat. Alles kan. Geregeld gaan mensen na afloop met het selecte gezelschap naar een restaurant. Soms is het afscheid in een restaurant, waarbij de kist aanwezig is. ‘Niets is meer gek.’ Sommige uitvaartcentra hebben een keuken die niet zou misstaan in een goed restaurant.
Familieberichten spreken boekdelen
De familieberichten in de kranten spreken volgens EW boekdelen. In NRC van zaterdag 24 december stonden rouwadvertenties van 24 overledenen. Van achttien van hen – driekwart dus – speelde de uitvaart zich af in besloten kring of was zelfs al achter de rug.
Proosten bij de kist
Om in te spelen op de vraag naar ‘kleiner en intiemer’ hebben steeds meer uitvaartcentra en crematoria ‘huiskamers’ beschikbaar voor maximaal 25 personen. De klant is koning. Er zijn zelfs centra met een huiskamercafé. Neem Grand Café Ode bij Crematorium Tilburg. Een glas wijn om bij de kist op de overledene te proosten, is daar doodnormaal.
Bellenblazen in de rouwzaal
De sfeer ‘onder ons’ is doorgaans informeler, aldus EW. Mensen weten precies wie er komen en maken de dag veel bewuster mee. ‘Je ziet ook de kleding veranderen: kom maar zoals je bent.’ In plaats van professionele dragers in het zwart dragen familie en vrienden de kist. Of moeder ligt in een open rieten mand. Kinderen rennen rond of blazen bellen in de rouwzaal. En met de koffie hoef je ook niet tot het einde te wachten.