Terminale zorg is altijd doelmatig
Grote zorgverzekeraars eisen dat thuiszorg voor terminale patiënten ‘doelmatig’ is, meldt Trouw. Anders dekken zij de kosten niet en blijkt thuis sterven soms geen optie. Bureaucratie ten top, zeggen verpleegkundigen.
Zilveren Kruis geldt als een van de uitzonderingen. Die grote verzekeraar besloot vorig jaar om geen doelmatigheidstoets meer uit te voeren, als het gaat om thuiszorg door een verpleegkundige aan een patiënt op het sterfbed.
Groeiende behoefte
Ter verklaring zegt een woordvoerder in Trouw: “Terminale zorg is altijd doelmatig, je weet gewoon nooit precies hoe zo’n zorgtraject verloopt.” Zilveren Kruis zegt te willen voorzien in een groeiende behoefte van ouderen om, als het zover komt, met hulp van een wijkverpleegkundige de laatste weken of maanden thuis te zijn, niet in een ziekenhuis.
Huiverig geworden
Een docent wijkverpleegkunde zegt in Trouw dat managers in de wijkverpleging huiverig zijn geworden bij de behandeling van aanvragen door mensen die thuis willen sterven. “De zorgorganisatie, die in veel gevallen weinig financiële buffer heeft, denkt dan: oei, moeten we er wel aan beginnen met die risicovolle doelmatigheidstoets?”
Twaalf uur per maand
Vaak wordt 12 uur zorg per maand als limiet gehanteerd. “Daar ga je snel ruim overheen, zeker als er nachtzorg nodig is”, aldus de docent wijkverpleegkunde. Volgens haar leidt de bureaucratie bij verzekeraars zo tot uitwassen. “Een tachtigjarige mevrouw kwam niet in aanmerking voor de palliatieve zorg die ze aanvroeg. Haar even oude buurvrouw is toen uit nood de laatste twee nachten bij haar gaan zitten.”