Rustig thuis sterven

Een uitvinder-arts, een wijkverpleegkundige en een longarts wisten met hun ‘palliakit’ de verlammende bureaucratie in de zorg te doorbreken. Binnenkort vergoeden alle zorgverzekeraars deze eerste-hulp-bij-sterven. Dat meldt de Volkskrant.

Het zal niet vaak gebeuren dat een huisarts zich trots voelt op het moment dat hij de woning van een terminale patiënt binnenstapt, maar dat was wel wat de Werkendamse huisarts Laurens van Ede overkwam. Naast de patiënt die op sterven lag, zag hij vijf jaar geleden voor het eerst zijn eigen vinding, de ‘Palliakit’, in het wild. Dat wat hij in zijn vrije tijd had bedacht, bleek dus echt meerwaarde te hebben. ‘Dat gaf een enorme kick. Ik kon de patiënt direct helpen.’ Deze maand bereikte de kit zijn volgende mijlpaal: alle zorgverzekeraars vergoeden hem nu.

Aan het bed kunnen zitten

De palliatieve zorg in Nederland is de laatste jaren volgens de Volkskrant soms nodeloos ingewikkeld. Als dorpsdokter met een specialisatie in palliatieve zorg, merkte Van Ede hoe grillig een stervensfase kan verlopen, en dat die zich in de regel niet aan kantoortijden houdt. Familieleden moeten vaak halsoverkop naar apotheken ver weg om alle benodigde medicijnen en materialen bij elkaar te scharrelen. Van Ede: ‘Maar daar moeten ze helemaal niet mee bezig zijn, ze moeten aan het bed kunnen zitten.’

De kit staat klaar

Vandaar dus die Palliakit, schrijft de Volkskrant, waarvoor de huisarts al een recept kan uitschrijven zodra duidelijk wordt dat een patiënt in de laatste levensfase terechtkomt. De kit staat dan alvast thuis bij de patiënt, compleet met vooraf ondertekende instructies voor de wijkverpleegkundigen, die in overleg met een huisarts direct medicijnen kunnen toedienen of een infuus kunnen aanleggen.

Zorgverzekeraars

In de regio Gorinchem, waar Van Ede werkt, leidt de Palliakit een bescheiden ‘pilot-fase’-bestaan, tot het moment dat wijkverpleegkundige Jennifer Bergkamp en longarts Sander de Hosson zich ermee gaan bemoeien en landelijke publiciteit op gang komt. Hun doel: zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit ervan doordringen dat er in de palliatieve zorg te veel misgaat. Als zij over de Palliakit horen, besluiten ze hun energie daarin te steken: vergoed deze vinding, is hun pleidooi.