Eenvoud in de uitvaart: lijkwade vervangt kist

Geen kist, maar gewikkeld in een doek op een plank. Uitvaartondernemers zien de vraag naar de ‘wade’ toenemen en spreken volgens het AD al van een trend. Personeel wordt bijgeschoold in de verschillende wikkeltechnieken. “Nabestaanden willen persoonlijker, zachter en duurzamer afscheid nemen.”

Met zorgvuldige slagen wordt een lichtblauwe doek om een pop gevouwen, schrijft het AD over een cursus wadewikkelen voor medewerkers uitvaartbranche. Als een zachte enveloppe omsluit de doek – een ‘wade’ – de pop, die op een lichthouten ‘opbaarplank’ ligt. Om het tafereel heen staan verschillende uitvaartbegeleiders, die met de handen in de lucht de vouwtechniek nog eens nabootsen. Hoe je nou die naar boven uitstekende voeten het best verpakken? In het Dela-crematorium in Haarlem-Noord oefenen uitvaartverzorgers op de techniek die ze steeds vaker tegenkomen. Cijfers heeft de grootste uitvaartondernemer van het land – 42.000 uitvaarten per jaar – niet, maar dat de vraag naar de wade toeneemt merken ze duidelijk.

Zachter en vriendelijker

Waarom kiezen mensen voor een wade? Veelgehoorde reden is dat het zachter en vriendelijker is dan een kist. Je ziet de contouren van de overledene, het wikkelen in de doek kan een liefdevol onderdeel zijn van het afscheid nemen, zegt van Dela. “Het is het laatste wat je voor iemand kan doen, je komt nog even heel dichtbij.” Ook kiezen mensen voor de wade omdat die duurzamer is. “Een baarplank gebruiken betekent minder hout; een wade kan van biologische stof gemaakt worden.”

Meer vraag natuurbegraven

De wade borduurt voort op een ontwikkeling die nog wel even blijft, zegt Dela in het AD. “We zullen de wade en opbaarplank vaker zien bij uitvaarten, nu de vraag naar natuurbegraven ook toeneemt. Ook is de verwachting dat resomeren volgend jaar wettelijk wordt toegestaan; dan wordt het lichaam in een stalen drukvat gelegd en daarin lost het op door middel van een chemisch proces. Een soort watercrematie.”