Senioren Journaal van woensdag 9 maart

Online platform helpt bij keuze zorginstelling

“Op Filica vinden senioren een nieuwe plek om te wonen met zorg wanneer het thuis niet meer gaat. Filica staat voor Finest Living & Care: vind de beste plek om te wonen met de juiste zorg”, aldus een persbericht van Filica. “De Raad van Ouderen adviseerde het ministerie van VWS één landelijk platform te maken. Het idee om Filica op te zetten en dit advies kruisten elkaar en versterkt Filica. Het platform is een basis voor zelfredzaamheid en eigen regie.” Senioren denken mee in de ontwikkeling van Filica, zo wordt gemeld. Ook Skipr bericht over dit initiatief.

Subsidie voor bewonersinitiatieven

Groepen inwoners uit Drenthe die vrijwillig bijdragen aan het versterken van de leefbaarheid in eigen buurt, wijk of dorp kunnen bij de provincie subsidie aanvragen voor hun initiatief. Het gaat om inwonersinitiatieven zoals activiteiten in een dorpshuis, groenonderhoud of het organiseren van vrijwillige thuiszorg. Inwoners zien volgens de provincie als eerste en weten als beste wat er in hun woonomgeving moet gebeuren. Bewonersinitiatieven groeien door tot grotere duurzame initiatieven als woonzorgcombinaties en dorpscoöperaties.

Pallitatieve zorg breed inzetten

Palliatieve zorg moet niet beginnen als iemand terminaal is, als de arts zegt: u bent uitbehandeld. Palliatieve zorg begint al veel eerder, als de dood nog op afstand is, maar er wel een diagnose ligt van een ernstige ziekte waaraan een patiënt kan overlijden. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het advies ‘Leven met het einde in zicht’ dat vandaag  wordt gepubliceerd. “Nu is de palliatieve zorg een apart hoekje, aan het eind van het leven als je weet dat het einde nabij is”, zegt Jet Bussemaker in Trouw. De voorzitter van de RVS adviseert de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen uit dat hoekje te halen en breed in te zetten.

Stoppen met onwettig uitvoeringsbeleid Wmo

De voorzieningenrechter in Breda heeft bepaald dat een maatwerkvoorziening in het kader van de Wmo niet mag worden afgewezen op grond van de financiële draagkracht van de aanvrager. Het is de eerste keer dat de rechter expliciet uitspraak doet over dit ‘nieuwe’ beleid van gemeenten, meldt KBO-Brabant. Deze organisatie is van mening “dat de rechtelijke uitspraak én het zicht op verandering voor de betreffende gemeenten aanleiding moeten zijn om per direct te stoppen met hun huidige, onwettige uitvoeringsbeleid.”

Hoe houden ouderen hoofd boven water

“Wij gaan opnieuw aandacht vragen voor de achterblijvende koopkracht van ouderen”, meldt de Seniorencoalitie over de deelname aan een Rondetafelgesprek donderdag in de Tweede Kamer. in Den Haag. De ouderenorganisaties hebben oog voor de actuele ontwikkelingen. Daarbij blijft wel het uitgangspunt dat de overheid ervoor moet zorgen “dat gepensioneerden het hoofd boven water kunnen houden.”

Kiezer wil niet meer betalen voor ouderenzorg

Over de voor burgers belangrijkste thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben gemeenten steeds minder te zeggen. Dat blijkt volgens Binnenlands Bestuur uit het onderzoek ‘Een onmogelijke opdracht?’ van Berenschot en I&O Research onder 2.300 kiezers. Kiezers willen niet bezuinigen én niet belasten. Op ouderenzorg en jeugdzorg mag niet worden bezuinigd, ook niet om andere gemeentetaken te kunnen blijven uitvoeren. Toch wil nog geen derde van de kiezers meer betalen aan gemeentelijke belasting om die zorg op peil te houden.

‘Stip op horizon COVID-19’

Twaalf partijen uit de langdurige zorg samen het document ‘Stip op de horizon COVID-19 in de langdurige zorg’ aangeboden aan het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD. Zij beschrijven hierin hoe zij COVID-19 in de toekomst een plek willen geven in de zorg, wat ze hier zelf aan gaan doen en wat er nodig is van de systeempartijen. Blijvende aandacht voor de langdurige zorg en vanzelfsprekende aanwezigheid in de crisisstructuur, dat is misschien wel de belangrijkste wens van de veldpartijen.

Graag weer wethouder Ouderenzorg

“We hopen dat we na de verkiezingen weer een wethouder krijgen die ouderenzorg in zijn portefeuille heeft. Nu zitten we regelmatig met William Dogger aan tafel. Het nut daarvan heeft zich bewezen; er is beleid gemaakt en het heeft geleid tot goede maatregelen.” Dat zegt voorzitter Jitro Ubro van de Seniorenraad Zwolle tegen De Swollenaer.

ABN Amro sluit in Almelo en Bergen op Zoom

ABN Amro vertrekt uit Bergen op Zoom. Vorig jaar is het kantoorbezoek met 35 procent afgenomen ten opzichte van 2020, zegt de bank in BN De Stem. ”Dat is veel en de trend is al jaren zo. Voor de meeste mensen, ook ouderen, is digitaal bankzaken doen heel makkelijk. “Voor de kleine groep mensen voor wie digitaal bankieren lastig blijft, zijn er financiële zorgcoaches.”  Dagblad Tubantia bericht over de sluiting van ABN Amro in Almelo. Een bezoeker zegt daar: “We hebben ook een rekening bij ING. Daar verbouwen ze juist. Dat komt heel anders over.”