Senioren Journaal van donderdag 8 september

Discussie over 24-uurs luier geopend

Het aandeel mensen dat in de zorg werkt mag de komende jaren niet verder stijgen. Dat is de inzet van het zogeheten Integraal Zorgakkoord dat het ministerie van VWS met alle partijen in de zorg wil sluiten. Volgens gezondheidseconomen is vooral in de zorg voor ouderen niet aan harde keuzes te ontkomen: De discussie over de 24-uurs luier is geopend.

Vitaliteitscheck 72-jarigen

Alle inwoners van Grave en omliggende kerkdorpen die dit jaar 72 jaar worden of zijn geworden, krijgen binnenkort een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek naar hun algemene gezondheid en welbevinden. Bij eerder onderzoek bleek dat de leeftijdsgroep 70-80 jarigen de meest logische groep is om een check te doen, aldus Arena Lokaal.

Veel ouderen die niet meer verder willen

Het gesprek aangaan over zelfmoord is goed. Maar hoe dan? 113 Zelfmoordpreventie trekt door het land met tekst en uitleg. Gisteren was Arnhem aan de beurt en staatssecretaris Maarten van Ooijen was erbij. Geestelijk verzorgers en vrijwilligers zien wekelijks mensen met zelfmoordgedachten, vertelt een coördinator in dagblad De Gelderlander. “We zien veel ouderen die niet meer verder willen.”

Ik ben een bejaarde

Gastheer Frans stelt zich voor met de toevoeging dat hij een bejaarde is, schrijft de nieuwsbrief van De Eerstelijns over het bezoek aan een woonvorm voor ouderen in Eindhoven. “Je maakt met zo’n woord duidelijk wie en wat je bent en wat je verwacht van de ander. Je maakt ermee kenbaar: ik heb hulp nodig. Dat is op individueel niveau. Op maatschappelijk niveau betekent het bovendien ook dat de samenleving het moet erkennen en er omstandigheden voor moet creëren.”

Elke week oversterfte, niemand weet waarom

Nog altijd snappen onderzoekers niet waarom er al haast een halfjaar meer Nederlanders doodgaan dan normaal. Is het toch corona? Zijn het de vaccins? Is het de warmte? Alleen met data van het RIVM en de GGD’s kan een antwoord worden gevonden, schrijft de Volkskrant, maar die houden de deur uit privacyredenen dicht.

Wat zie je als je naar buiten kijkt

Om eenzaamheid te lijf te gaan, zet Stichting Perspectief kunst in. Dit najaar start samen met Seniorenvereniging Beuningen Kunst door de Brievenbus. Wie meedoet, krijgt om de week een kaart in de bus waarop een kunstopdracht staat. De eerste opdracht is: je hebt een raamkozijn. Wat zie je als je naar buiten kijkt?, aldus De Gelderlander.

Dacht dat ik de overheid kon vertrouwen

Alleen bezwaarmakers die zo verstandig waren de overheid als onbetrouwbaar te zien, krijgt hun teveel betaalde belasting terug, maar domme oudjes zoals ik niet, aldus een 80-plusser over de problemen rond box 3. ‘Ik vertrouwde de regering.”

Maak kennis met 50+ sporten

Een nieuwe sport uitproberen voor een minimaal bedrag? Dat kan in Alphen aan den Rijn in september en oktober met Tijd voor Vitaliteit. Een vijftal samenwerkende sportverenigingen bieden een sportprogramma waarbij 50-plussers kennis kunnen maken met vijf verschillende sporten, meldt Alphens.nl: golf, jeu de boules, tennis, tafeltennis of Squash57.

Geen geld voor de bingo

Onder ouderen heerst veel verborgen armoede. De voorstelling Bingo moet het taboe bespreekbaar maken, aldus de Leeuwarder Courant. Het gaat om een initiatief van Platform Armoede en Schulden Fryslân (PAS). Actrice Tamara Schoppert treedt als bingodame Tine die tijdens het draaien van de balletjes allerlei problemen aankaart. Te zien in wijkcentra en dorpshuizen en gratis toegankelijk.

Velen lopen energietoeslag mis

Truus van de Leeden uit Loenen aan de Vecht kan aanspraak maken op 1300 euro energietoeslag, maar het aanvragen lukt haar niet. Ze is niet de enige. Uit een rondgang van EenVandaag onder tien gemeenten blijkt dat minstens tienduizenden huishoudens de energietoeslag mislopen. “Ik dacht dat ik er met mijn AOW en klein pensioen geen recht op had.”

Geen zeggenschap over eigen pensioen

“Weer wordt een belofte niet waargemaakt, 12 jaar geen indexatie, het is stelen van de gepensioneerden”, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Niemand heeft iets te vertellen over zijn eigen pensioen, zijn eigen opgebouwde geld waar altijd keurig premie voor betaald is.”

Financieel familiedrama

Een dementerende 90-jarige man maakte een paar maanden voor zijn overlijden met zijn nieuwe vlam een afspraak bij de bank. Gevolg: de erfenis van ruim drie ton stond buiten het bereik van de kinderen, op de rekening van hun nieuwe stiefmoeder. De uitspraak van klachteninstituut Kifid over de rol van de bank leest als een financieel familiedrama.