Senioren Journaal van dinsdag 8 september
In opstand tegen thuiszorg
Een groep ouderen uit de aanleunwoningen bij woonzorgcentrum Oldersheem in Nieuw-Amsterdam is volgens RTV Drenthe helemaal klaar met thuiszorgorganisatie Thalia. De huishoudelijke hulp is goed, maar de planning en communicatie laat volgens hen te wensen over. “We hebben de buik er helemaal vol van. We komen nu in opstand.” Thalia wijst in een reactie onder meer op extra opgaven als gevolg van corona en vakanties.
Meeste risico’s, minste mentale problemen
Een meerderheid zegt volgens het opiniepanel van EenVandaag door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis. Van de 65-plussers zegt 48 procent één of meerdere mentale klachten te hebben (ervaren). Dat is opvallend: de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico’s hebben de minste mentale problemen.
Koopkracht gepensioneerden neemt toe
Voor gepensioneerden steeg de koopkracht in 2019 in doorsnee met 0,5 procent. In 2017 en in 2018 daalde hun koopkracht nog, meldt het CBS. Gepensioneerden hadden in 2019 relatief veel profijt van het verhogen van de algemene heffingskorting.
Woonzorg Nederland: meer zorgvastgoed
“Op een aantal punten stellen we onze keuzen bij”, meldt Woonzorg Nederland bij een tussenbalans van het ondernemingsplan 2017-2023 ’Samen zelfstandig wonen met een plus’. “We leggen meer nadruk op uitbreiding van zorgvastgoed en verruimen het aanbod voor middeninkomens.’
Iedere week testen wordt lastig
Het hele verpleeghuis wekelijks testen zodra er ook maar één Covid-besmetting op een afdeling is? In de ouderenzorg bestaat scepsis over de haalbaarheid van het plan dat het kabinet vorige week aankondigde. Nu al is het voor sommige verpleeghuizen lastig om medewerkers snel getest te krijgen, zegt bestuurder Conny Helder van branchevereniging Actiz in NRC.”Er is vertraging door de enorme vraag vanuit het onderwijs en de rest van de maatschappij.”
‘Mensen met dementie te veel medicijnen’
Mensen met dementie slikken vaker dan nodig antipsychotica en antidepressiva, terwijl die ernstige bijwerkingen hebben, aldus een artikel van Eos Wetenschap. Artsen vinden dat minder gebruik zou moeten worden gemaakt van psychofarmaca. De voorkeur gaat uit naar psychosociale interventies (zoals muziek maken of bewegen). “Maar dat is duurder en arbeidsintensiever.”
Goodiebag op Nationale Ouderendag
In de week van 29 september kunnen ouderen in Assen een speciale goodiebag ophalen bij bibliotheek De Nieuwe Kolk. Deze wordt door de maatschappelijke stichting Asser Uitdaging aangeboden in het kader van Nationale Ouderendag, die op 2 oktober plaatsvindt. De tas bevat informatie over seniorenactiviteiten, diensten en handigheidjes, aldus Dagblad van het Noorden.
IHB75+ in Goese Polder
In de week van maandag 14 september gaat het project Informatief en Signalerend Huisbezoek 75+ (IHB75+) van start in de Goese Polder, meldt de PZC. Het project wordt door SMWO uitgevoerd in opdracht van de gemeente Goes. Het doel van dit huisbezoek is ouderen in de gemeente actief te benaderen en te signaleren wat er bij deze groep speelt.
Dementievriendelijke gemeente
De gemeente Appingedam is maandag uitgeroepen tot ‘dementievriendelijke gemeente’. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga kreeg een certificaat van Alzheimer Nederland voor de inzet van de gemeente en het resultaat daarvan, meldt Dagblad van het Noorden. De extra inzet op het verbeteren van het leefklimaat van mensen met geheugenproblemen volgde na een in 2017 raadsbreed aangenomen motie.
Geen toestemming zorgwoningen
Vastgoedhandelaar Herman Hutten krijgt volgens dagblad de Stentor van de gemeente Ommen geen toestemming om twaalf zorgwoningen te bouwen in Beerzerveld. Het bouwen van zorgwoningen voor ouderen is voor de gemeente niet bijzonder genoeg, omdat ouderen de zorg ook in hun huidige huis zouden kunnen ontvangen. Ommen vindt dat er ‘geen sprake is van een innovatief zorgconcept.’
ABN Amro: zestiger mag niet rood staan
ABN Amro heeft een man terecht de optie van rood staan op zijn bankrekening geweigerd omdat hij tussen de 61 en 67 jaar oud is. Zijn inkomen is om die reden te onzeker, vindt de bank volgens de Telegraaf. Ook bij klachteninstituut Kifid vangt de man bot: er is geen sprake van ongeoorloofde leeftijdsdiscriminatie. ABN verdedigt het beleid dat zij voorzichtig omgaat met kredietaanvragen van mensen die vlak voor hun pensioengerechtigde leeftijd zitten, omdat hun inkomen dan vaak verandert. Overigens wil ABN rood staan in de toekomst wel ook aan 62- tot 67-jarigen aanbieden.
Wat leren jongeren van ‘honkvaste ouderen’?
In de RadioDoc HONK spreekt een 26-jarige die het afgelopen jaar vijf keer is verhuisd en naar eigen zeggen behoort tot de ‘verhuisgeneratie’ met verschillende ouderen die het precies andersom doen: “zij zijn ‘echte blijvers’. Sommigen wonen al hun hele leven lang in hetzelfde huis”, vertelt ze. Sommigen zijn zelfs geboren in het huis waar ze nu – na 80 jaar – nog steeds wonen. Zij zijn ‘honkvast’.