Senioren Journaal van dinsdag 8 november
Met pensioen en dan toch weer aan het werk
Het dure leven drijft veel gepensioneerden terug naar betaald werk. Uitzendbureaus gericht op ouderen krijgen dit jaar een recordaantal nieuwe aanmeldingen van werkzoekenden binnen. “Maak op de arbeidsmarkt ruim baan maken voor 67-plussers. Het zijn de beste medewerkers die je maar kunt bedenken.”
Seniorenassistent voor de wethouder
Geld voor ouderenbeleid in Heerlen is belangrijk. Maar het begint met een luisterend oor. Wethouder Marco Peters gaat senioren opzoeken samen met een assistent die bijna drie keer zo oud is als hij: voormalig kruidenier Jacques van Neer (92). “Mooi dat ik meneer Van Neer kan betrekken bij mijn werk”, zegt de wethouder in dagblad de Limburger. “Hij behoort tot de doelgroep waarvoor wij goed beleid willen maken.”
Koester niet alleen ouderen, ook jongeren
D66 in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland vindt het prima dat de burgemeester honderdjarigen bezoekt of paren, die zestig jaar in de echt verbonden zijn. Maar de partij wil volgens WereldRegio ook onderzocht hebben hoe jongeren in het zonnetje gezet kunnen worden als ze bijvoorbeeld na hun studie op het eiland blijven wonen.
Zorg zoals we gewend zijn, kan niet meer
Om toegang tot zorg veilig te stellen, moet de hele organisatie ingrijpend op de schop. En wel nu, zegt Marian Kaljouw, vertrekkend voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, in het FD. ‘Wat je zelf kunt, moet je zelf doen. Wat je netwerk kan, moet je netwerk doen. Als zorg niet bijdraagt aan je functioneren in je eigen leefomgeving en je kwaliteit van leven, dan zullen we ervoor moeten kiezen om dingen niet te doen, ook al zou je wel graag willen.’
Liefst vooral ruim blijven wonen
In Oirschot willen 55-plussers vooral ruim blijven wonen in de toekomst, blijkt volgens het Eindhovens Dagblad uit een enquête van de gemeente: Gelijkvloerse koopwoningen van 100 vierkante meter, mét tuintje of balkon, liefst binnen de eigen gemeente. Boven de 75 jaar is er meer behoefte aan huurwoningen en wat kleinere woningen.
Veranderend gedrag vaak taboe
Als mensen met dementie nog thuis wonen is er niet altijd voldoende herkenning en begeleiding bij gedragsverandering volgens onderzoeker Willem Eikelboom van het Erasmus MC. ‘Daar moet meer aandacht voor zijn. Omgaan met veranderd gedrag is één van de grootste uitdagingen voor mantelzorgers.’
Gepensioneerden zorg krijgen er 6% bij
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) verhoogt de pensioenen van deelnemers per volgend jaar met 6%. Per 1 oktober gingen de pensioenen al met 2,7% omhoog. De andere grote pensioenfondsen – ambtenaren, bouw en de twee metaalfondsen – komen volgens de Telegraaf later in november met hun indexatiebesluit.
Inloopspreekuur voor bankzaken
De bibliotheek in het Deventer stadsdeel Colmschate heeft sinds kort een inloopspreekuur voor bankzaken, onderdeel van een gezamenlijke proef van de ABN Amro, Rabobank en ING. Dagblad Trouw beschrijft hoe een 70-jarige vrijwilliger met haar veertig jaar lange werkervaring bij de ABN Amro goed raad met de vragen van een 75-jarige. “Ik heb voor u een cursus om u een beetje te helpen in de digitale wereld.” Ze geeft wat folders mee en een telefoonnummer. “We kunnen ook samen bellen?” De dame schudt haar hoofd. “Dat kan ik zelf.”
Mantelzorgen voor beginners
Nederland telt zo’n vijf miljoen mantelzorgers. Wat moet je als beginnende mantelzorger weten? De Volkskrant verzamelde inzichten en tips van experts en komt tot zes adviezen: Verdwaal niet in zorgland; Stel de vraag: wat verlicht mij?; Bespreek verlof op tijd met je werkgever; Bouw de schuur of garage om tot mantelzorgwoning; Vraag slimmer om hulp; Vergeet niet te genieten.
Autonome route levenseinde
“De afgelopen jaren is het denken rond de autonome route veranderd. Aan de ene kant is het gevoel toegenomen dat mensen zelf moeten kunnen beslissen over hun levenseinde zonder dat een arts daar iets over te zeggen heeft. Aan de andere kant zijn de zorgen over een dergelijke route ook gegroeid.” De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) gaat hierover in gesprek in de ledenvergadering op 17 december.
Altijd blij met mijn seniorenwoning
‘Ik ben altijd blij geweest met mijn seniorenwoning. De woning is vrij ruim en altijd perfect onderhouden. Dat mag ook wel eens worden gezegd.’ Dat zei de oudste bewoner (93) bij gelegenheid van de overdracht van woningen van Wooncompagnie aan De Woonschakel.
Parkinson, met angst en beven
Mensen met Parkinson en andere bewegingsstoornissen lijden niet alleen vanwege de fysieke symptomen die daarmee gepaard gaan, maar ook aan mentale klachten als depressie, apathie, hallucinaties en angst. Dat heeft onderzoek in de laatste decennia aangetoond, aldus Universiteit Maastricht. Daarbij blijken deze psychische symptomen ook nog eens invloed te hebben op de ernst van fysieke klachten.
Alles onder hetzelfde dak
Het met elkaar, maar toch op jezelf wonen in een bejaardenhuis, kan volgens een AD-lezer voor veel ouderen betekenen dat ze niet meer eenzaam hoeven zijn, maar met elkaar kunnen praten, zingen, sporten, spelletjes doen, koken, naar de bibliotheek of het winkeltje kunnen. “En dit alles onder hetzelfde dak.”
Mantelzorgers de onzichtbare helden
“Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden van het Westerkwartier”, zegt wethouder Bert Nederveen van de gemeente Westerkwartier bij het begin van de Week van de Mantelzorg. Donderdag wordt het Mantelzorg Informatie Punt (MIP) Westerkwartier geopend, met een theatervoorstelling Mantelzorgmonologen.
Gratis woonscan
Tijdens de woonmarkt in Veghel-Zuid konden bezoekers zich aanmelden voor een gratis woonscan bij hen thuis. Daarmee wordt in kaart gebracht wat de woning nodig heeft om er prettig en veilig te kunnen blijven wonen. Om die aanpassingen te financieren, kunnen inwoners zich melden bij het Wmo-loket van de gemeente, aldus het Brabants Dagblad.