Senioren Journaal van maandag 7 september
‘Eerder stoppen met werken is gezond’
De zestiger van vandaag is de veertiger van vroeger? Onzin, zegt de Belgische demograaf Patrick Deboosere in Trouw. Een normale pensioenleeftijd is wat hem betreft 60. “Je moet actief blijven, maar niet per se met werk.” Waak voor een discussie over wat een zwaar beroep is, is zijn advies: Iedereen moet de kans hebben op een redelijke leeftijd met pensioen te gaan, want iedereen wordt anders oud. Staalgigant Tata heeft volgens Trouw een vooruitstrevend beleid voor ouderen. Vanaf 60 jaar kun je er halftijds gaan werken. “Deze periode geeft een hele mooie balans. Het is goed om het werk zo aan te passen dat je het met gebreken kunt volhouden”, zeggen twee werknemers in een duobaan.
Impuls voor KlusmetPlus
Jordi van der Meijden, medeoprichter van KlusmetPlus, een Impuls van MAEX toegekend gekregen om zijn organisatie te versterken, meldt 1Almere. Hij ontwikkelde met medestudenten een platform waar ouderen die hulp nodig hebben voor allerlei klusjes worden gekoppeld aan jongeren die wat willen bijverdienen en ouderen in hun buurt willen helpen.
Plannen genoeg voor woonzorg
De gemeente Soest ziet niets in de bouw van een woonzorghuis met 24 appartementen voor dementerende ouderen, waarvoor een aanvraag is ingediend door Wonen bij September. Volgens de gemeente is er simpelweg geen behoefte aan nog meer plekken voor dementerenden, schrijft het Noordhollands Dagblad. Op dit moment zijn er namelijk al plannen voor 140 extra plekken.
Recht op hulp bij zelfdoding?
Wanneer je zelf vindt dat je genoeg hebt geleefd, heb je dan recht op hulp bij zelfdoding? Artsen Podcast gaat in op deze vraag met Els van Wijngaarden (onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek, eindverantwoordelijk voor het rapport PERSPECTIEF waarin zij onderzocht welke ouderen een wens tot levensbeëindiging hebben) en Antina de Jong, (ethicus en jurist bij de KNMG).
‘Zorgpersoneel is nog steeds moe’
Bij een tweede coronagolf zal de grootste uitdaging op mentaal vlak liggen, zegt bestuurder Conny Helder van ouderenzorg brancheorganisatie Actiz in de Telegraaf. Hoewel het nog niet terug is te zien in de verzuimcijfers, is de veerkracht van het personeel aangetast. “Ze zien ertegen op; ze zijn extreem belast en niet uitgerust omdat ze niet onbezorgd op vakantie konden gaan.”
Beste buurtinitiatief van Nederland
Residence de Stek uit Castenray is zaterdag verkozen tot beste buurtinitiatief van Nederland, meldt 1Limburg. Het initiatief kreeg de Kern met Pit-prijs, een jaarlijks terugkerende leefbaarheidswedstrijd van de KNHM Foundation. Residence de Stek behoedt ouderen voor eenzaamheid door de bij de samenleving te betrekken. Met de prijs, die de Gouden Pit wordt genoemd, is een bedrag van 3000 euro gemoeid.
Ouderen mogen nu weer wél worden gebeld
Sinds nieuwe privacywetgeving mocht de gemeente Meierijstad geen naw-gegevens (naam, adres, woonplaats) van oudere inwoners meer verstrekken aan de vrijwilligers van welzijnsorganisaties. Een gemeentelijke vrijwilligersovereenkomst maakt dit nu wel weer mogelijk, meldt het Brabants Dagblad. De negen vrijwilligers die de belrondes maken en huisbezoeken afleggen, sluiten met de gemeente een vrijwilligersovereenkomst. Dat ‘verkleint het risico op negatieve gevolgen van het verstrekken van die gegevens voldoende’, aldus de gemeente.
Bezetting verpleeghuizen stijgt
Begin augustus waren bijna 3.900 minder plaatsen in de verpleeghuiszorg bezet dan voor de corona-uitbraak. Tijdens de piek waren nog zo’n 5.500 bedden leeg. Ook de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg namen in juni weer iets af na een flink stijging in de periode daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit over de gevolgen van de corona-uitbraak voor langdurige zorg.
Opschrijven pincode kost 88-jarige €7000
Er is nooit een excuus om een pincode op een briefje op te schrijven en in je huis te bewaren. Ook als je 88 bent en slechts eenmaal per maand geld opneemt, ziet de bank dat als grof nalatig en kun je fluiten naar je geld als het gestolen wordt. Dat vindt ook klachteninstituut Kifid, blijkt volgens de Telegraaf uit een recente uitspraak. De bankrekening van de vrouw werd leeggetrokken, waardoor ze 7.000 euro kwijt was.
Ella Vogelaar Academie
Zaterdag is de Ella Vogelaar Academie voor Gemeenschapskracht gelanceerd, ‘hét open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en beroepskrachten die samen leren over de kracht van gemeenschappen’. Deze academie komt voort uit de Nationale Dialoog Gemeenschapskracht. Nederland Zorgt Voor Elkaar is een van de initiatiefnemers.
Gezondheidsdag: haalbaar en leuk
Sportieve beweegactiviteiten, een gezondheidscheck & adviesgesprek én gezellig samen zijn. Dit zijn de ingrediënten van de Gezondheidsdag op donderdag 24 september voor de Zwolse ouderen (55+). SportService Zwolle, Wijz Welzijn en Fysiotherapie Zonnehuisgroep slaan hierbij de handen ineen. Het sportieve aanbod is volgens RTV Focus Zwolle op maat gemaakt. “Het is haalbaar én leuk!”
Donatie voor keuken dorphuis
Dorpshuis Trefpunt Zandpol krijgt uit het Kansfonds een donatie van 10.000 euro voor het verbeteren van de keuken, meldt Klazienaveen Lokaal. Hierdoor is het mogelijk –in de vorm van een open eettafel- warme maaltijden te verzorgen voor kwetsbaren ouderen, die langer zelfstandig kunnen blijven wonen en in de vertrouwde gemeenschap kunnen blijven.
Geen appartementen maar bungalows
Moeten ouderen naar appartementen, zodat er op de woningmarkt plaats komt voor jongeren? De vraag is of veel senioren dat wel willen. Want bij zo’n verhuizing gaan ze er vaak in ruimte, comfort en woonlasten op achteruit, schrijft John Bindels (journalist met jaren ervaring in de volkshuisvesting) in BN De Stem. Volgens hem gaan ouderen “liever niet naar een appartement, waar je op dicht bij elkaar gebouwde balkons elk woord van je buren kunt verstaan. Ze willen ook niet massaal naar een zogeheten ‘knarrenhof’ om daar vlak bij elkaar te wonen en privacy in te leveren. Wat ze wèl willen zijn grondgebonden huizen. Liefst in bungalowvorm en betaalbaar.”