‘Eerder stoppen met werken is gezond’

De zestiger van vandaag is de veertiger van vroeger? Onzin, zegt de Belgische demograaf Patrick Deboosere. Een normale pensioenleeftijd is wat hem betreft 60. ‘Je moet actief blijven, maar niet per se met werk.’

Deboosere, zelf 68, zegt in Trouw: “Uitzonderingen heb je altijd. Voor groepen als wetenschappers, rechters en kunstenaars is doorwerken makkelijker.” Maar voor de meeste ouderen is het pensioen een verademing, zegt hij. “Waak voor een discussie over wat een zwaar beroep is. Iedereen moet de kans hebben op een redelijke leeftijd met pensioen te gaan, want iedereen wordt anders oud.” Al te veel senioren gaan niet lekker van hun pensioen genieten, want zijn voor die tijd echt op, zegt Deboosere. In Nederland stijgt de pensioenleeftijd sinds 2013, tot 66 jaar plus vier maanden in 2020 en 2021. “Dat is eigenlijk niet te bevatten voor een ontwikkeld, rijk land.”

Halftijds werken mooie balans

Staalgigant Tata heeft volgens Trouw een vooruitstrevend beleid voor ouderen. Vanaf 60 jaar kun je er halftijds gaan werken. Twee werknemers van 65 en 62 delen een duobaan. dankzij het zogeheten generatiepact: ze draaien elk de ene week twee en de andere week drie dagen. Tot grote tevredenheid: “Deze periode geeft een hele mooie balans. Het is goed om het werk zo aan te passen dat je het met gebreken kunt volhouden”, zeggen zij. Sinds 2018 voert Tata Steel dit generatiepact uit als onderdeel van de cao. Werknemers kunnen vanaf 60 jaar 50 procent werken tegen 100 procent pensioenopbouw en salaris dat tussen 77 en 90 procent ligt.