Senioren Journaal van dinsdag 7 juni

Oudere huiseigenaren centraal stellen

Veel gemeentelijke woonzorgvisies concentreren zich op de huur- en zorgsector, terwijl de meeste senioren juist een koophuis hebben, zegt Vereniging Eigen Huis. “Daarom is het nodig dat gemeenten de woonbehoeften van oudere huiseigenaren centraal stellen.”

Geldautomaat veel te ver

Friezen moeten van alle provincies in Nederland de grootste afstand afleggen om bij een geldautomaat te komen. De Stichting Friese Ouderenbonden is boos en hoopt op een oplossing, meldt Omrop Fryslân. Volgens een wettelijke norm moeten alle mensen binnen 5 kilometer van een pinautomaat wonen, maar die norm wordt in Friesland lang niet gehaald.

Kloof dreigt door groei digitale zorg

De verwachting is dat e-Health de komende jaren alleen maar verder zal groeien. Naast de voordelen schuilt in de ontwikkeling ook een gevaar, waarschuwt epidemioloog en psycholoog Esther Metting (UMCG) op kennisplatform ICT & Health. “Als alleen mensen met digitale vaardigheden van optimale en digitale zorg kunnen profiteren, gaat de gezondheid van digitale ongeletterden op termijn achter lopen.”

Gezonde leefstijl: meer jaren zonder alzheimer

Ouderen die op 4-5 leefstijlfactoren (mediterraan dieet, cognitief actief, niet-rokend, met matige tot intensieve lichaamsbeweging en lichte tot matige alcoholconsumptie) hoog scoren, hebben een hogere levensverwachting dan ouderen van dezelfde leeftijd die hoog scoren op 1 leefstijlfactor of minder. Bovendien leeft de eerste groep een kleiner deel van de resterende jaren met alzheimer. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit  Amerikaans onderzoek.

Pensioen binnenkort omhoog?

Vanaf 1 juli worden de regels voor klassieke pensioenfondsen om pensioenen deels of geheel te laten meestijgen met de inflatie iets versoepeld. Business Insider bekeek wat de financiële situatie is bij de 10 grootste pensioenfondsen van Nederland en welke fondsen waarschijnlijk wel of juist niet de pensioenen kunnen verhogen.

Grootouders voor het Klimaat

Zeeuwse ‘klimaatpensionado’s’ trekken ten strijde om de drie grootste industriële vervuilers in hun provincie te verduurzamen. ” Als ik naar mijn eigen kleinkinderen kijk, dan wil ik ze perspectief geven. Je kunt de toekomst beïnvloeden, en daar strijd ik voor”, zegt een van hen in EenVandaag, dat ook mee ging naar een bijeenkomst van Grootouders voor het Klimaat.

Ouderen midden in de samenleving

Het nieuwe boek ‘De Toekomst van het sterven’ van Marli Huijer is in feite een hartstochtelijk pleidooi om ‘de contacten tussen jong en oud weer vanzelfsprekender te maken’, schrijft het AD. De filosoof noemt het in haar boek ‘reparatie’. Zij wil enerzijds dat ouderen een actieve rol blijven spelen (als coach, suppoost, gastheer, toezichthouder, schoolhulp) en anderzijds dat zij niet meer worden weggestopt in aparte serviceflats, maar meer midden in de wijk en de samenleving staan.

WIE: Westlands Initiatief tegen Eenzaamheid

Bijna de helft van de Westlanders voelt zich weleens eenzaam. Om hier iets aan te doen lanceert gemeente Westland in samenwerking met Vitis Welzijn de campagne WIE; Westlands Initiatief tegen Eenzaamheid. WIE helpt Westlanders om te ontdekken wat eenzaamheid is, hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Leuk en minder leuk seniorennieuws

Het Groninger ouderenmagazine Vlaiger (voorheen Seniorenkrant) houdt zich bezig met leuke en minder leuke zaken, schrijft de hoofdredacteur: “Leuk: u vindt in ons magazine cultuur; columns, gedichten, filmrecensies, reportages, streektaal. Minder leuk of ‘kritisch’: tekortkomingen in de ouderenzorg, verkeersveiligheid voor ouderen, armoedebeleid, ouderenmishandeling.”

Toetsing bij euthanasie helpt enorm

“De SCEN-arts heeft mij enorm geholpen, omdat ook hij zag wat ik zag”, schrijft een arts in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over de door haar geconsulteerde SCEN-arts voor haar eerste euthanasie bij een patiënte met dementie. “De waarde van het laten toetsen van een euthanasietraject door een collega bleek weer eens verrijkend.”

Angst voor de dood niet noodzakelijk

“Onze angst voor de dood is begrijpelijk, maar niet noodzakelijk.”Dat schrijft Tineke Smilde, die als oncoloog decennia mensen met (ernstige) vormen van kanker begeleidt en zelf haar man verloor aan de ziekte, in de Volkskrant. “De dood kan ons bewuster maken van de waarde van het leven. En de dood kan ons, dokters, ook bescheiden maken. Soms is het kiezen voor een minder intensieve of een uitsluitend ondersteunende behandeling de beste keuze.”

Zorgrobots lijken niet op mensen

“Met verder oplopende personeelstekorten in de zorg, is de hoop nu gevestigd op innovatie: technologie en robots kunnen werknemers gaan vervangen. Er is in deze discussie nog te vaak gedacht aan een robot zoals we die kennen uit sciencefiction. Het duurt nog zeker 20 jaar voordat we humanoïde robots hebben die autonoom zijn.” Dat zegt Henk Herman Nap van kennisorganisatie Vilans in een expertquote via ANP Expert Support.