Senioren Journaal van woensdag 7 december

Starters helpen senioren

Tachtig starters krijgen een woning in het nieuwbouwcomplex Living-Inn in Nijmegen-Noord. Ze moesten ervoor op sollicitatiegesprek, schrijft dagblad De Gelderlander, want van hen wordt verwacht dat ze zich inzetten voor de woongemeenschap en hun oudere buren. De jonge bewoners van Living-Inn hebben hun huurcontract getekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis. Living-Inn is een wooncomplex voor ouderen, jonge starters en zorgbehoevende senioren.

Vorig jaar zelfdoding 135 80-plussers

Vorig jaar waren er 135 80-plussers die overgingen tot een zelfdoding, het merendeel op een gruwelijke en verminkende wijze. De bestuursvoorzitter van NVVE Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde schrijft in het magazine van haar vereniging over schrijnende verhalen van mensen die niet ernstig ziek zijn, maar wel klaar zijn met leven en morgen niet meer wakker willen worden. “Dat moet toch anders kunnen.”

Senioren Netwerk Nederland

Provinciale KBO-afdelingen die uit de landelijke koepel stappen gaan verder als Senioren Netwerk Nederland. Dat meldt dagblad Tubantia in een artikel over de opheffing (per direct)van de Enschedese afdeling van KBO-PCOB. Enschede is klaar met het geruzie. “Wij zijn moegestreden.” Misschien heeft een ouderenbond ook gewoon zijn langste tijd wel gehad, wordt in Enschede geopperd.

Gepensioneerden minder koopkrachtdaling

Het Centraal Planbureau heeft gisteren in de nieuwste ramingen een koopkrachtverlies van 4 procent voorspeld. Opvallend is volgens dagblad Trouw dat uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden minder koopkrachtdaling hebben dan werkenden. Dat komt omdat die eerste groepen ook meeprofiteren van de 10 procent stijging van het minimumloon per 1 januari. Door de koppeling stijgt hun uitkering ook. Voor gepensioneerden komt daar ook nog een forse stijging van de aanvullende pensioenen bij.

Eén loket Wonen en Welzijn

De gemeente Oosterhout opent donderdag een loket voor Wonen en Welzijn. Zes organisaties op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg bundelen hierin hun krachten in het loket, aldus dagblad BN De Stem. Inwoners kunnen hier met allerhande ‘woonvragen’ terecht, van praktische tot financiële zaken. Het gaat om een proef van een jaar.

Boze bejaarden, podcast en theater

Wunderbaum en het HERMESensemble hebben via de NTR een achtdelige podcast over de ouderenzorg uitgerold: Boze bejaarden, een tragikomisch hoorspel. Boze bejaarden is volgens de makers een ‘comedy of errors’ met veel misverstanden en warme momenten. Tegelijkertijd levert dit stuk volgens de Telegraaf kritiek op onze omgang met de zorg en met ouderen. Volgend jaar komt Boze bejaarden ook naar het theater.

Wie start rechtszaak ouderenzorg

Soms voel je volgens MAX Meldpunt aan je water dat een lopende kwestie over een jaar of tien, vijftien het onderwerp wordt van een parlementaire enquête: Hoe kon de regering in het begin van de jaren twintig, waarin we nu leven, de ouderenzorg zo laten ontsporen? “Wie start een rechtszaak? Goede ouderenzorg is immers een grondrecht en niet een gevalletje ‘zolang de voorraad strekt’.”

Grijs en van de wijs

Het aantal cliënten met een psychiatrische aandoening in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg neemt toe, aldus de aankondiging van een congres op 9 februari in Zeist. “Psychiatrische problematiek en gedragsproblemen maken de zorgvraag van uw cliënt(en) steeds complexer.” Titel van het congres: Grijs en van de wijs – Ouderenpsychiatrie in de praktijk.

Moeten is nog niet kunnen

Het in de Troonrede van 2013 gelanceerde concept van de ‘participatiesamenleving’ betekende weliswaar niet het einde van de verzorgingsstaat maar leidde wel tot beperking van de regelingen, schrijft Paul Schnabel in NRC. “Dat bracht de WRR er in 2017 toe de overheid te waarschuwen voor “soms te hoge verwachtingen” van de redzaamheid van burgers. “Weten is nog geen doen”, zei de Raad”. En “moeten is nog niet kunnen”, kan men daaraan volgens Schnabel toevoegen.

Verpleeghuizen verwijspunt hele regio

Steeds meer mensen wachten op een plek in het verpleeghuis. Het zoeken naar een bed kost huisartsen veel tijd. Dat hoeft volgens AD De Dordtenaar in de Drechtsteden niet meer dankzij een centraal coördinatiecentrum. Verwijspunt 078, dat vandaag officieel wordt geopend door minister Conny Helder, is het regionale antwoord op de schaarste in de ouderenzorg. Zeven zorgorganisaties werken hierin samen om snellere plaatsing in een verpleeghuis mogelijk te maken.

85 procent nieuwbouw gelijkvloers

“Meer dan 85 procent van de door het college beoogde 8800 nieuwe woningen in Leiden tot 2030 bestaat uit gelijkvloerse appartementen die met een lift toegankelijk zijn”, zegt de gemeente Leiden tegen Sleutelstad. “Daarmee bouwt de gemeente duizenden woningen die door ouderen bewoond kunnen worden.”

Vijftig best gewaardeerde zorgorganisaties

Op de eerste dinsdag van december maakt ZorgkaartNederland traditiegetrouw de best gewaardeerde zorginstellingen per zorgsector bekend: de 50 toporganisaties – volgens hun cliënten – in de ziekenhuis-, thuis-, en verpleeghuiszorg, fysiotherapie en zorg van klinieken. De ZorgkaartNederland Top 2022 laat een top 10 zien van best gewaardeerde instellingen per zorgsector.

Spoedafdelingen vaak ‘stops’ vanwege drukte

Uit onderzoek van NRC blijkt dat spoedafdelingen van ziekenhuizen jaarlijks vele duizenden keren stops inlassen vanwege drukte. In totaal hadden zulke afdelingen in die periode 18.707 uur een stop. Met een stop gaan de deuren niet letterlijk dicht, maar geeft een spoedafdeling het signaal aan andere ziekenhuizen, huisartsen en ambulances dat ze te vol zijn. De oorzaak: overmatige drukte. De uitstroom van spoedafdelingen gaat moeizaam, doordat de rest van de zorg vastloopt.

Met woning delen langer zelfstandig

Woningdeelconcepten in de nieuwbouw in de sociale huur bieden ook voor senioren een optie voor een compacte woning, inclusief het delen van faciliteiten en een elkaar een handje helpen. Aldus een overzichtsartikel op Gebiedsontwikkeling.nu over woningdelen. “Dit kan eenzaamheid tegengaan en zorgt ervoor dat bewoners langer zelfstandig kunnen wonen.

Traplift-reclame met fitte bejaarde

“Als je een reclame voor trapliften ziet, is dat altijd met een fitte bejaarde die ook met twee sprongen de trap op zou kunnen komen”, zegt psycholoog Ad Bergsma (zelf 57),  auteur van het boek “Succesvol ouder worden’ en werkzaam in een zorginstelling voor ouderen, in een a.s.r.-item bij RTL Nieuws. “We praten eigenlijk pas echt over ouderdom als het problematisch wordt. Tot die tijd zeggen mensen: ‘Ik ben wel 75, maar ik voel me 32’.”