Senioren Journaal van woensdag 6 juli

Negen procent erbij is niet waarschijnlijk

Een voor een kondigen pensioenfondsen een verhoging aan, gebaseerd op de inflatie van vorig jaar. Eind dit jaar mogen de fondsen de pensioenen opnieuw verhogen. Maar dan staan zij voor een veel lastiger afweging. Want een inflatie van zo’n 9 procent laat zich niet zo makkelijk compenseren.

Netwerken om ouderen heen

De woonsituatie van ouderen moet veranderen, zegt directeur Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland.”Een inclusieve woonomgeving is niet alleen stedenbouwkundig begrip. We moeten toe naar netwerken om ouderen heen, waarin mantelzorgers, sociale contacten, zorg- en hulpverleners hen samen ondersteunen.”

Sterke stijging elektrische bromfietsvoertuigen

Het aantal elektrische voertuigen met een bromfietskenteken is volgens het CBS opnieuw gestegen. De meeste particuliere eigenaren van elektrische bromfietsvoertuigen zijn 60-plussers, gevolgd door 50- tot 60-jarigen.

Beroep kunnen doen op ‘levend persoon’

Mathil Sanders-de Jonge (CDA, 57), nieuwe wethouder in Geldrop-Mierlo, kwam als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg bij veel kwetsbare mensen thuis. Zij vindt dat we op zoek moeten naar het ‘bejaardenhuis 2.0’,vertelt ze in het Eindhovens Dagblad. “Naar kleinschalige woonvormen waar bewoners 24 uur per dag een beroep kunnen doen op ‘een levend persoon’. Want die e-health heeft ook zijn beperkingen hoor.”

Wmo-cliëntondersteuner niet zo bekend

Uit cliëntervaringsonderzoek blijkt een hoge mate van tevredenheid over de Wmo-dienstverlening, meldt de gemeente Roermond. “Aandachtspunt blijft de bekendheid van de onafhankelijke clientondersteuning. 25% geeft aan hier bekend mee te zijn. We blijven dit onder de aandacht brengen van onze inwoners.”

Compensatie na spoofing

De schade als gevolg van spoofing werd tot voor kort niet door banken gecompenseerd. Dat is onder druk gaan kenteren, aldus het FD. Inmiddels hebben de vier grootbanken een coulancetoetsings­kader opgetuigd.

Helft 65-plussers woont ongeschikt

In het ‘landelijke’ Oost-Brabant woont 51% van de 65+’ers in relatief grote woningen (> 120 m2). De wens om kleiner te wonen is er wel, maar het aanbod is er veelal niet”, blijkt uit onderzoek van HEVO.

Aandacht is het belangrijkst

Technologie kán handig zijn, zegt de bestuurder van de Frankenlandgroep in AD Rotterdams Dagblad. “In sommige gevallen kan beeldbellen helpen, maar we hebben in coronatijd gemerkt wat afwezigheid van echt contact doet met mensen. We gaan naar iemand tóe om een been te verbinden, onder de douche te zetten, medicijnen te controleren. Het gaat om aandacht voor mensen.”

‘Bejaardendief’ in de val

De politie heeft in Voorst een notoire dief in een verzorgingstehuis op heterdaad betrapt. Samen met familie van een hoogbejaard slachtoffer zette de politie een val op, waar de dief met open ogen intrapte, aldus dagblad de Stentor. “We verstopten geld in een kast en plaatsten onopvallend een camera in de buurt.”

Rabobank investeert in overlijdensservice

Rabobank wordt een van de investeerders in opzegservice Closure. Samen met Borski Fund en een gezelschap informele geldschieters investeert de bank volgens het FD €1,5 mln in het bedrijf dat families helpt bij het opzeggen van abonnementen van overleden personen. Volgens Closure heeft een Nederlander gemiddeld dertig doorlopende contracten, rekeningen, abonnementen, accounts of profielen.

Begin dan óók over die ene pil

De ouderenzorg was ook in de goede oude tijd al een drama, schrijft AD-columnist Linda Akkermans. Minister Conny Helder kan nu weinig anders dan pijnlijke keuzes maken en inzetten op zelfredzaamheid. “Maar als ze dat dan toch zo nadrukkelijk doet, heb ik ook een verzoek. Begin in het ministersoverleg elke keer als het over ouderenzorg gaat óók over die ene pil. Een pil voor mensen die in zo’n setting niet per se nog ouder willen worden en liever zelf de regie over hun eigen leven nemen.”

Omscholing tot specialist ouderengeneeskunde

Medisch specialisten kunnen zich makkelijker laten omscholen tot specialist ouderengeneeskunde. De Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland (SOON) starten een verkort opleidingstraject voor artsen vanuit ziekenhuizen.

Ernst koopkrachtcrisis onderschat

Nederland stevent af op een recessie als kabinet en werkgevers niet snel in actie komen, zegt voorzitter Tuur Elzinga van de FNV in de Telegraaf: Als werknemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden niet via belastingen en lonen worden gecompenseerd, dan heeft dat economische consequenties.

Met computer alleen maar nieuwe problemen

Problemen in de ouderenzorg oplossen met behulp van de computer leidt alleen maar tot nieuwe problemen, voorziet een lezer van de Volkskrant. ‘Wat ik echt mis is geld voor het wegwijs maken van ouderen op zo’n ding, de computer.”