Senioren Journaal van vrijdag 6 januari
Wooncoöperatie wil eigen regie over zorg
Wooncoöperatie Eureka! werkt aan een appartementencomplex in de Amsterdamse Kolenkitbuurt, voor álle leeftijdsgroepen. “Alleen maar ouderen zou dodelijk zijn, wat we absoluut niet willen is een verzorgingstehuis.” Naast sociale zorgzaamheid willen de initiatiefnemers zich ook richten op de professionele zorg. “Wij willen de regie over de zorg terugnemen omdat we ervan uitgaan dat we het zelf beter en goedkoper kunnen, bijvoorbeeld via een vaste pool zzp’ers.”
Bezuiniging: afgewogen porties
Kleinere porties, bouillon in plaats van een rijk gevulde soep en geen apart verpakte toetjes meer. Woonzorgcentrum Die Buytenweye in Delft legt de hoeveelheid eten van haar inwoners stevig aan banden. Critici spreken schande van de verkapte bezuiniging op ouderen. Volgens het tehuis hebben aanpassingen niks met bezuinigingen te maken. “Het is gewoon zonde als er van alles moet worden weggegooid.”
Bewoners bepalen wat er gebeurt
In de nieuwe zorgwoonvilla Bestevaer in Assendelft is alles gericht op aangenaam leven op latere leeftijd met alle denkbare luxe en veel persoonlijke aandacht. “De bewoners houden de regie over hun leven. Zij bepalen wat er gebeurt en niet andersom. Vanwege de prijs is Bestevaer “niet alleen voor de ‘happy few’, maar ook niet voor iedereen”.
Handboek voor de moderne mantelzorger
Er zijn talloze persoonlijke verhalen van mantelzorgers, maar mantelzorger Tijn Elferink miste een praktisch document. Hij maakte een handboek voor de moderne mantelzorger (titel: Fijn dat je er bent). “Iedereen krijgt ermee te maken, of je nou wil of niet”, zegt hij in NRC.Voor zijn boek interviewde hij tientallen mantelzorgers, met een brede variatie aan verhalen, situaties en achtergronden.
Vrijwilligers alternatief voor Wmo-vervoer
Noardeast-Fryslân en Dantumadiel doen een proef met een vervoersdienst met vrijwillige chauffeurs. Doel is om ouderen en inwoners met een beperking meer bewegingsruimte te geven. Volgens de gemeenten kan de vrijwillige dienst voor een bepaalde groep inwoners een goed alternatief zijn voor Wmo-vervoer, aldus de Leeuwarder Courant. Een rit kost 33 cent per kilometer, plus een instaptarief van 1 euro.
De zucht om langer te leven
De medische wetenschap heeft de levensduur aanzienlijk opgeschroefd, met als keerzijde dat onze verwachtingen daaromtrent nog sterker zijn toegenomen, zegt filosoof Marli Huijer (67) in de Volkskrant. ‘De zucht om langer te leven wordt heviger naarmate we langer leven.’ Tegenover die ontkenning van de dood wil Huijer (auteur van het vorig jaar verschenen boek De toekomst van het sterven) ‘aandacht voor goed sterven’ plaatsen.
Waarom moet ik meer consumeren?
“Ik hoopte dat ik het net niet zou meemaken”, schrijft een gepensioneerde in Trouw: “versnelde opwarming op aarde waardoor veel processen niet meer zijn terug te dringen. Ik was stomverbaasd toen ik las dat het ABP mijn maandelijkse pensioen met zo’n 11 procent verhoogt. Ik had het niet nodig omdat ik vrij sober leef, maar ik schijn meer te moeten consumeren om de hitte nog erger te maken.”
Geef jongeren steviger stem in klimaatbeleid
Het zou volgens een AD-commentaar goed zijn jongeren een steviger stem te geven in klimaatbeleid. ‘Want terwijl de klimaatverandering onverstoorbaar doorgaat, laten wij ons nog veel te makkelijk weerhouden door pragmatisme; te duur, te moeilijk, te weinig resultaat.’
Uitzetting dreigt voor ouder echtpaar
Het hulpbehoevend echtpaar Jan en Lies wonen in een mantelzorgwoning, op de grond van een bevriend echtpaar in Zutphen. Dit mag echter niet omdat de grond waar de woning op staat, bestemd is voor landbouw. De gemeente heeft besloten daarop te handelen, aldus een video van de Telegraaf. ‘Passende oplossing is het crematorium.’
Stapeling eigen bijdragen voorkomen
Minister Ernst Kuipers wil voorkomen dat burgers te veel geld kwijt zijn aan de vele eigen bijdragen in de zorg. Hij laat volgens Skipr het CBS in kaart brengen hoeveel mensen kwijt zijn aan de stapeling van eigen bijdragen. Het gaat om de eigen bijdragen die mensen betalen voor de verzekerde zorg via de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Steeds meer zorgschaamte
De ’grijze golf’ van vandaag de dag gaat helaas niet de geschiedenisboeken in als grondlegger van onze huidige welvaart, schrijft een Telegraaf-lezer, maar als een grote kostenpost, met name door de zorg. “Er zijn hoge drempels opgeworpen voor zorgaanvragen. Dat heeft op zijn beurt weer geleid tot steeds meer zorgschaamte van ouderen die afhankelijk worden van zorghulp.”
Wie mag nog wel naar het verpleeghuis
Met de plannen om de ouderenzorg steeds meer te verplaatsen naar de eigen woning van cliënten ontstaat volgens Zorgvisie ook de vraag: wie mag nog wel naar het verpleeghuis? En is het mogelijk om daar inhoudelijke criteria voor te maken? De minister denkt daarover na, maar de vraag is niet makkelijk te beantwoorden, schrijft zij. Het zal dan ook nog wel enige jaren duren voordat het antwoord hierop wordt geformuleerd en in wetgeving verankerd kan worden.
MAX Seniorencoach: Het jaar van de ouderen!
“Wat mij betreft wordt 2023 het jaar van de ouderen! Of beter gezegd het jaar van meer positieve aandacht voor ouderen.” Dat schrijft MAX Seniorencoach Mieke Schouten (54). “Laten we de negatieve berichtgeving over de ouderenzorg en de snel oplopende vergrijzing blijven zien, maar laten we het komende jaar ook de ouderen meer gaan omarmen door er gewoon voor ze te zijn en eens een praatje met ze te maken.”
Een Creatieve Knuffel Voor Jou
Stichting SMAAK heeft in de coronacrisis het project “Een Creatieve Knuffel Voor Jou” opgestart. Honderden jongeren en ouderen hebben elkaar bij dit project ontmoet en samen deelgenomen aan dit project, aldus De Stad Amersfoort. De verzamelde kunstwerken en bijbehorende verhalen worden van 10 tot en met 12 januari geëxposeerd in Musiom in Amersfoort. “De expositie geeft een mooi beeld van de verbintenis die tijdens dit project tussen generaties is ontstaan.”
Ouderen naar theater halen
Voor Theater De KiK in Elst moet 2023 het jaar worden dat alles weer normaal wordt. “Maar ook het jaar dat we met projecten meer ouderen en jongeren naar het theater halen”, zegt de bestuurder in dagblad De Gelderlander. “We hebben twee projecten lopen waarbij we ons specifiek op ouderen en jongeren richten. Zo was er voor ouderen al een dag rond kerst met theater en muziek. Hadden we 140 mensen in huis, dus dat sloeg aan.”