Senioren Journaal van donderdag 6 augustus

‘Wie wil met mijn vader biljarten?’

Dochter Monique deed een oproep op Facebook: ‘Wie vindt het leuk om op donderdagmiddag met mijn vader te biljarten? Nu is hij steeds de enige en dat is niet gezellig.’ Van het KBO-clubje dat regelmatig in het verenigingsgebouw biljartte is haar 81-jarige vader de enige die nog over is. Monique Cotteleer is ouderenadviseur bij het Maldense zorgcentrum Malderburch. Wat haar vader overkomt, ziet zij breder om zich heen gebeuren, vertelt zij in dagblad de Stentor.

Thuisbegeleiding na revalidatie

Zorgverlener Land van Horne in Weert gaat volgens dagblad De Limburger onderzoeken hoe ouderen na een revalidatie thuis beter begeleid kunnen worden. Land van Horne heeft een afdeling waar ouderen na een aandoening of ziekte weer op krachten kunnen komen. Dat gebeurt met fysiotherapie en medicatie, maar de ouderen worden ook begeleid door een maatschappelijk werker van Land van Horne. Met thuisbegeleiding zou voorkomen kunnen worden dat ouderen die na de revalidatie terug naar huis gaan een terugval krijgen.

Eexterveen wapent zich tegen krimp

Eexterveen heeft zes gloednieuwe seniorenwoningen, meldt RTV Drenthe. De woningen zijn het nieuwste onderdeel van het dorpsontwikkelingsproject waar inwoners zelf mee aan de slag zijn gegaan. Door de bouw van starters- en seniorenwoningen is het dorp volgens Vereniging Dorpsbelangen een stuk leefbaarder geworden: Zowel de jongeren als de ouderen kunnen in het dorp blijven wonen en er ontstaat een meer natuurlijk verloop.

Deloitte volgende stap digital human

Deloitte gaat in september in samenwerking met UneeQ en twee zorgorganisaties een prototype van een zogeheten Digital Human creëren. In vijf weken tijd wil de adviesorganisatie een ‘minimum viable product’ (MVP) ontwikkelen, zo valt te lezen in ICT&health. Deloitte Digital en Omring sloegen eerder dit jaar de handen ineen in de strijd tegen onzekerheid en isolatie bij ouderen in tijden van corona. Beide partijen hebben daartoe de pilot ‘Digital Human’ Wendy geïntroduceerd.

Gevolgen maatregelen ‘moreel onverantwoord’

Solidair zijn in tijden van een crisis betekent dat alle risico’s – medisch, economisch – gelijkelijk worden beoordeeld en dan gedeeld, aldus bestuurskundige Ira Helsloot. In de coronacrisis gebeurt dat niet, zegt hij in Medisch Contact bij verschijning van zijn boek ‘Na de quarantaine’. ‘Ouderen die zijn overleden zullen in het algemeen – hoe verdrietig en dramatisch ook – niet meer dan een gezond levensjaar verloren hebben. Je gunt iedereen dat extra jaar, maar bedenk ook: een half miljoen mensen zal van een modaal inkomen langere tijd naar bijstand zakken en zal daardoor een verlies van twee gezonde levensjaren lijden. Ik vind dat moreel onverantwoord.’

Ventilatiesysteem verspreidde virus

Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol. Dat blijkt uit een vertrouwelijke RIVM-rapportage die in bezit is van de Volkskrant. Niet eerder is verspreiding van het virus via luchtcirculatie zo aannemelijk gemaakt. Het RIVM heeft de ventilatierichtlijn herzien. Ook EenVandaag bericht hierover.

Combinatie corona en hitte bron van zorg

Omdat veel mensen het risico van een hittegolf onderschatten en omdat vanwege het coronavirus meer kwetsbare personen geïsoleerd thuiszitten, roept het Rode Kruis volgens het AD iedereen op om tijdens de verwachte hittegolf extra op elkaar te letten. Het Rode Kruis adviseert om dagelijks contact op te nemen met kwetsbare mensen, zoals ouderen.

Rummicub mag niet, bijkletsen wel

De tien Hoeskaomers in Eijsden-Margraten gingen half maart op slot. Na ruim vier maanden kunnen de mensen, vooral ouderen, eindelijk weer samenkomen, meldt De Limburger. Tenminste, als de huiskamers een goed corona protocol hebben opgesteld. De bezoekers moeten zich nog een beetje inhouden. Kaarten en rummicubben mag nog niet, maar kletsen en koffie drinken wel. “De mensen vinden het al mooi om weer samen te kunnen zijn.”

Wachttijden groot knelpunt in Eindhoven

Eindhovense ouderen (en gezinnen) moeten lang wachten op hulp, constateert het ministerie van Volksgezondheid. Het wijt dit volgens het Eindhovens Dagblad deels aan de ‘budgetplafonds’ die Eindhoven vorig jaar invoerde. ‘We herkennen het algemene beeld van de problemen in de ouderenzorg. De verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij onze partners’, zo reageert het Eindhovense college.