Senioren Journaal van maandag 5 oktober
Design voor ouderen is er volop
Ze zijn met veel, ze hebben doorgaans best wat te besteden en ze houden net zo van mooie spullen als jongere generaties. Toch zijn senioren voor hun zorgproducten vaak veroordeeld tot designs waarin geen sprankje plezier te bespeuren valt. Dat kan beter, beseft de aanstormende ontwerpgeneratie volgens een special emo design van Volkskrant Magazine. Dankzij nieuwe technologieën en innovatieve materialen worden de zorgproducten voor deze ouderenmarkt slimmer en vooral aantrekkelijker.
‘Investeer in mantelzorgers’
Veel ouderen kampen met eenzaamheid: ze missen hun kinderen en kleinkinderen. “Dat geldt, in heel Nederland, voor ongeveer een derde van de 75-plussers.” Dat zegt directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Het Parool in een interview over de sociale effecten van de coronacrisis in Amsterdam. De SCP-directeur roept op te investeren in mantelzorgers. “Het is belangrijk dat zij goed beschermd contact kunnen houden met eenzame ouderen.”
Platform Fief: inspiratie en ervaringen
Een platform vol inspiratie en ervaringen voor ouderen: dat moet Fief worden. Vandaag wordt de website voor en door ouderen in de Waterweggemeenten gelanceerd, aldus AD Rotterdams Dagblad. Fief is een initiatief van gemeentelijke organisatie ROGplus. Op de website fief.nl komen initiatieven, activiteiten en ideeën voor ouderen te staan. Het beheer wordt gedaan door ouderen zelf.
Kwetsbare ouderen herstellen vaak beter
Revalidatiearts Ard ten Hoff van de Isala-ziekenhuizen ziet volgens Dagblad van het Noorden iets opmerkelijks gebeuren bij de nazorgpoli. Kwetsbare ouderen die op de intensive care (IC) hebben gelegen, herstellen beter dan verwacht. “Vaak beter dan met de jongere, voorheen gezonde mensen, die met coronasymptomen in thuisquarantaine zijn gegaan.”
Psychologen zien spanning toenemen
De aankondiging van nieuwe maatregelen zorgt bij cliënten in de ouderenzorg en bewoners van verpleeghuizen voor schrikbeelden, vertellen ouderenpsychologen in gesprek met NU.nl. Patiënten die echter nog “geheel scherp van geest” zijn, hebben het ontzettend zwaar gehad, zegt gezondheidszorgpsycholoog Hetty Berger van zorggroep Sint-Maarten. Vakgenoot Sarah Blom, die als ouderenpsycholoog verpleeghuizen in heel het land bezoekt, stelt dat ouderen met dementie dubbel lijden doordat zij zich niet meer goed kunnen uiten. Daardoor hebben medewerkers minder snel in de gaten wat zich van binnen bij hen afspeelt.
Naar de zorgzame wijk
“De nieuwe generatie ouderen denkt actief na over hoe zij oud willen worden. Daarom ontwikkelen we diverse woonvormen waarin we zelfstandig wonen combineren met gedeelde voorzieningen.” Dat zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven in BPD Magazine. De woonzorgbestuurder ziet een vernieuwde aanpak, die hij projectontwikkeling 7.0 noemt: de zorgzame wijk. Dat is overigens niet alleen een plek voor ouderen. In andere landen zie je steeds meer intergenerationele initiatieven op dit gebied ontstaan.
‘Ouderenzorg nu grondig hervormen’
Uit onderzoek van ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) de coronacrisis aanmerkt als dé kans om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. De publiekscampagne ‘Praat vandaag over morgen’ ging daarom op Nationale Ouderendag, na eerder uitstel door de uitbraak van het coronavirus, officieel van start. De toekomst van de ouderenzorg is het grootste maatschappelijke vraagstuk voor de komende twintig jaar, stelt ActiZ.
Honderd jaar worden zonder dementie
Toename in leeftijd is de grootste risicofactor voor dementie, waardoor mensen van 90 jaar en ouder een kans van 40% hebben om dementie te ontwikkelen. Er zijn ook mensen die oud worden zónder verschijnselen van dementie. Nina Beker onderzocht in hoeverre het denkvermogen mensen van honderd jaar of ouder behouden blijft en welke factoren en/of mechanismen daar mogelijk aan ten grondslag liggen en promoveerde daar vrijdag op.
Omapost en AH samen tegen eenzaamheid
De Groningse start-up Omapost sluit met supermarktketen Albert Heijn een pact tegen eenzaamheid, meldt Dagblad van het Noorden. In 119 AH-winkels stond afgelopen weekeinde een Omapost-meubel. Bij het meubel in de supermarkten worden klanten aangemoedigd een kaartje te sturen. Via een QR-code komt de bezoeker in een speciaal ingerichte website waar ze gratis een kaartje kunnen versturen. De ambitie is om in totaal meer dan 5000 kaartjes te versturen.
ANBO-directeur lijsttrekker voor 50PLUS
De leden van 50PLUS kozen Liane den Haan tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Den Haan, die veel ervaring opdeed in onderwerpen die ouderen aangaan als directeur-bestuurder van ouderenorganisatie ANBO, kreeg 52 procent van de stemmen. Zij streeft er naar zes tot zeven zetels te halen. “Nederland is nog lang niet klaar voor de ouder wordende samenleving”, zegt Den Haan. Prominente partijleden van 50Plus hadden gewaarschuwd: als fractievoorzitter Corrie van Brenk niet tot lijsttrekker zou worden verkozen, zou er tweespalt uitbreken. Die waarschuwing kwam afgelopen weekeinde uit, constateert NRC met verwijzing naar de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen vrijdag.
Computer kan horen hoe eenzaam je bent
Een computer-met-mensenkennis kan worden ingezet om eenzaamheid bij ouderen sneller op te sporen, stellen de onderzoekers volgens het Nederlands Dagblad. “Kunstmatige intelligentie, onder meer gebouwd door IBM, weet in 96 procent van de gevallen eenzaamheid vast te stellen – onder meer door te luisteren naar wat u zegt, hoe u het zegt, en welke stiltes u laat vallen.” Een team psychologen onderzocht gesprekken met tachtig ouderen, in leeftijd variërend van 66 tot 94 jaar.
Gezonde bonbon voor ouderen
Een bonbon die je helpt om je spieren krachtig te houden. Een à twee per dag. Als beloning voor wie oefeningen heeft gedaan, heeft gewandeld of in de tuin gewerkt. De Gelderlander schrijft erover. Wageninger Patrick Tassignon (die een lange carrière achter de rug heeft in baby- en medische voeding bij Danone en Nutricia) ontwikkelde de bonbon die ouderen helpt om fit te blijven: als een totaal concept. Op de website van zijn bedrijf Praleucine staan oefeningen die je thuis kunt uitvoeren. ,
Ouderen Songfestival volgend jaar
De voorrondes van het Ouderen Songfestival zouden afgelopen weekend beginnen, maar gingen niet door. Het Parool beschrijft hoe deelnemers de moed erin houden. “We pepten elkaar vroeger al op met muziek.” Intussen is de inschrijving geopend voor het festival in zowel voorjaar als najaar 2021.