Senioren Journaal van dinsdag 5 mei
Thuiszorg afgezegd uit angst
Zorgverleners thuis moeten preventief een mondkapje dragen, ook bij patiënten die geen verkoudheidsklachten hebben. Dat zeggen verschillende belangenorganisaties van ouderen en mensen met een beperking tegen Trouw. Nu zegt een deel van de kwetsbare cliënten zorg af, omdat ze bang zijn via hun thuiszorgmedewerker of wijkverpleegkundige besmet te raken. Hoe langer de crisis duurt, des te nijpender wordt voor een deel van hen de situatie.
‘We kunnen de zestigplussers beschermen’
Voordat er een vaccin is kan de huisarts een cruciale rol spelen om ons met virustests en antistoftherapie te verlossen van de ‘lockdown’, schrijft viroloog Jaap Goudsmit (verbonden aan Harvard University) in NRC. “In Nederland zijn 4,3 miljoen mensen boven de 60 jaar. Vanaf die leeftijd beginnen ouderdomsziekten zich op te hopen en Covid-19 komt daar nog eens bovenop. Dit aspect is veronachtzaamd.”
’60-plussers, ga je schamen!’
“Ik schaam mij voor al die zestigers (en ouder) die roepen dat jongeren verwend zijn, prinsen en prinsesjes die nooit ellende hebben meegemaakt”, schrijft Aleid Truijens in haar column in de Volkskrant. “Jongeren leggen nu hun leven lam voor een ziekte die hunzelf niet treft, om te voorkomen dat hun ouders en grootouders voortijdig sterven. Die solidariteit is noodzakelijk en de meesten doen het zonder morren. Is het zo moeilijk om jongeren voor dat offer te bedanken?”
Leefstijlwijkcoach richt zich op ouderen
Door de coronacrisis is de focus van de leefstijlwijkcoaches van Welzijn Lelystad nu vooral gericht op ouderen, aldus Flevopost: Hoe kunnen zij, die nu noodgedwongen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, in beweging blijven en zich prettig voelen?
Een gelijk stapje terug
“Je moet niet vragen of iedereen zich aan dezelfde regels houdt, maar of iedereen een even groot offer brengt”, reageert een lezer van NRC. “Naast algemene maatregelen kunnen we ook leeftijdsgebonden maatregelen nemen. Bijvoorbeeld: ouderen die in een bepaald tijdsslot niet op straat komen, zodat jongeren meer ruimte hebben. Maximaal twee mensen op bezoek bij ouderen en vijf bij jongeren. Dan leveren beiden wat vrijheid in. Dat is solidair: iedereen doet een even grote stap terug, voor elkaar.”
Opnamestop verpleeghuis blijft nog even
Zorggroep Noordwest Veluwe heeft door een opnamestop in verband met de coronacrisis, momenteel zo’n 70 bedden leeg staan, 10 procent van het totaal. De opnamestop wordt niet op korte termijn opgeheven, aldus dagblad De Stentor, ook al veroorzaken de lege bedden financiële verliezen. “De opnamestop blijft in elk geval tot 20 mei gelden, om gevaar voor coronabesmettingen zo veel mogelijk tegen te gaan.”
Straks filevorming in wachtlijsten?
In verpleeghuizen waren nog nooit zoveel lege bedden als nu, terwijl er flinke wachtlijsten zijn. Bij Envida in Zuid-Limburg staat nu 1 op de 10 bedden leeg. “Ik begrijp waar het vandaan komt”, zegt de bestuursvoorzitter tegen L1. “De wachtlijsten blijven natuurlijk. Als je niet uitkijkt komt er filevorming in de wachtlijst. Daar zijn we niet zo blij mee. Als iedereen weer tegelijk wil komen, wordt het moeilijk om de juiste zorg op het juiste moment te kunnen leveren.”
Artiesten willen ‘juist nu’ iets betekenen
Ze zijn er sinds een paar weken door het hele land: optredens en concerten voor de ramen van verpleeghuizen. Zowel door professionals als amateurs. NRC ging op bezoek bij twee locaties in Rotterdam van de Lelie zorggroep. Artiesten willen ‘juist nu’ iets voor hen betekenen. Als de blazers het Wilhelmus inzetten, gaat plots een gemompel op. Zachtjes ruisen tientallen stemmen door de tuin, de trombone schittert in het zonlicht. ‘Een kippenvelmomentje’, noemt de teamleider dagbesteding dat even later.
Tips verpleeghuiszorg zo optimaal mogelijk te houden
Wat kunnen we leren van andere crisissen of rampen wereldwijd om de zorg voor Nederlandse ouderen in het verpleeghuis tijdens de uitbraak van het coronavirus zo optimaal mogelijk te houden? De Academische Werkplaats Ouderen van Tranzo/Tilburg University onderzocht dit in een snelle literatuurstudie, meldt Vilans. Ze delen de belangrijkste tips in twee factsheets.
‘Verpleeghuis denkt creatief mee met familie’
Steeds meer verpleeghuizen hebben mogelijkheden om contact tussen bewoners en familie mogelijk te maken en er wordt alles aan gedaan om een warme sfeer te creëren, constateert ANBO. Op de website van ANBO is een presentatie te zien van verschillende voorbeelden. “Het is fijn om te zien dat verpleeghuizen zo ondernemend en creatief meedenken met de familie.”