Senioren Journaal van donderdag 5 januari

Corporatie: Selectie op senioren niet mogelijk

Kijkend naar positieve ervaringen in Gelderland en Utrecht oriënteert Heerlen zich op de introductie van verhuiscoaches voor senioren. De gemeente wil die functie samen met corporaties instellen. Maar een grote corporatie als Woonpunt blijkt nog niet zover. Oudere huurders krijgen het advies bijtijds in te schrijven voor een andere woning. Dat gebeurt via Thuis in Limburg, een koepel van 14 corporaties. “Selectie op senioren is niet mogelijk.”

Crisis rond het crisisbed

Een ernstig verwarde tachtiger met gevorderde dementie zwerft door de straten, een even oude echtgenoot probeert haar te volgen terwijl hij wordt uitgescholden; kinderen die vrij nemen van hun werk; een dokter en een praktijkverpleegkundige die meerdere dagdelen druk zijn met het zoeken van een plek: Het is crisis rond het crisisbed. De mogelijke oplossing? Het huisartsenbed.

KBO-Brabant regiobijeenkomsten Buurtwonen

KBO-Brabant vindt het belangrijk dat er meer geschikte woonvormen komen voor senioren. Woonvormen waar je zo lang mogelijk zelfstandig kunt zijn. Jos de Blok van Buurtzorg gaat aan de slag met het woonconcept Buurtwonen. In maart organiseert KBO-Brabant samen met Jos de Blok in vier regio’s themabijeenkomsten over Buurtwonen.

Stemmen tegen mensonterende drama’s

“Stem op een partij die de situatie van ouderen wil verbeteren”, zegt de initiatiefnemer van ‘Stop verwaarlozing ouderen’. “Het zijn provinciale verkiezingen, maar de leden van Provinciale Staten kiezen in mei de Eerste Kamer en zo heb je als kiezer wel degelijk invloed op Den Haag.” “Het mensonterende drama moet stoppen.”

Toch weer Hovo-cursussen in Rotterdam

De Erasmus Universiteit stopte eind 2021 met het Hoger Onderwijs voor Ouderen (Hovo). Hovo Utrecht en de Hogeschool Rotterdam halen de lessen voor 50-plussers nu terug. De Erasmus Universiteit vond het Hovo ‘het domein van de hoogopgeleide, witte Nederlander’. “Ik denk dat daar helemaal niets van waar is”, zegt de Hovo-voorzitter. Iedereen is van harte welkom. “Hoe meer mensen zich laten informeren, hoe beter.”

Zwembad wil af van speciaal 65+-tarief

De tarieven voor zwembad Brilmansdennen in Losser wil in de toekomst af van speciale kaartjes voor 65-plussers en dat tarief gelijk trekken met het tarief voor volwassenen, meldt dagblad Tubantia: Dat betekent dat senioren dit jaar 50 cent per kaartje meer gaan betalen dan in 2022. De komende drie jaren gaat die prijs verder omhoog, net zolang tot het tarief gelijk is aan dat van volwassenen.

Voor 75+ geen levensverlengende zorg?

Schrijfster Marianne Zwagerman zegt op Twitter dat zij vindt dat er na 75- (of desnoods 80) jarige leeftijd gestopt moet worden met levensverlengende ingrepen. De Telegraaf-rubriek Vrouw roept op te reageren: Zou er na 75-jarige leeftijd gestopt moeten worden met levensverlengende zorg?

Activiteiten ja, besturen nee

“Mensen die met pensioen gaan, gaan eerst meehelpen voor de kleinkinderen te zorgen. Pas daarna willen ze actief worden bij zo’n vereniging als de PVGE”, is de ervaring bij de Philips gepensioneerdenverenging. En als ze dan al actief worden, is het als ‘consument’, weten ze bij de afdeling Geldrop-Mierlo en Heeze-Leende van deze vereniging, in een bestuursfunctie hebben ze geen trek. Dit is volgens het Eindhovens Dagblad de eerste van de acht afdelingen van deze vereniging die zich opheft.

Eerder stoppen kan, maar is niet goedkoop

Vanaf volgend jaar gaat je AOW in als je 67 jaar oud bent. Maar lang niet iedereen wil of kan zo lang doorgaan met werken. Is eerder stoppen een optie of ben je dan een dief van je eigen portemonnee?  “Eerder stoppen met werken kost je zo’n 6 tot 8 procent pensioen voor ieder jaar dat je eerder stopt”, zegt hoogleraar Marike Knoef in EenVandaag. “Eerder stoppen kan, maar is niet goedkoop.”

Succesvolle proef met observatiebedden

Zorginstelling Marga Klompé wil doorgaan met de observatieafdeling voor ouderen in verpleeghuis Pronsweide in Winterswijk. De afdeling is opgezet om te voorkomen dat ouderen met ernstige, maar onduidelijke psychische of lichamelijke klachten van het kastje naar de muur worden gestuurd. De afdeling mag volgens dagblad De Gelderlander een succes heten.

Videoreeks slimme technologie

In de nieuwe videoreeks Ouderen met zorginnovaties (van Zorg van Nu) vertellen ouderen hoe het is om gebruik te maken van slimme technologie in huis. “Deze technologieën stellen hen in staat op een fijne manier, zelfstandig thuis te blijven wonen.”

Veel Amsterdammers andere dagbesteding

Door een nieuwe aanbesteding van de gemeente moet de komende maanden voor 810 kwetsbare Amsterdammers een andere dagbesteding worden gezocht. Betrokkenen maken zich grote zorgen, aldus Het Parool. Het onderbrengen van cliënten op een nieuwe plek heeft een enorme impact, zegt Cliëntenbelang Amsterdam.

Van vullen naar voeden

“Wij willen met in Zeeland geteeld voedsel het hele jaar door betere, gezonde maaltijden bereiden voor scholieren en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen”, zegt één van de drijvende krachten achter het project ‘Van vullen naar voeden’ van Stichting Boer en Keten in de PZC. Dat vereist één Zeeuwse organisatie. Voor een onderzoek legt de provincie bijna 50.000 euro op tafel.

Samen eigen woonwijk bouwen

In Belfeld zijn de eerste plannen gelanceerd voor de opzet van een collectief bouwproject. Op die manier hopen de initiatiefnemers een gevarieerd woningaanbod in het dorp te kunnen garanderen. Een geïnteresseerd echtpaar zegt tegen Omroep Venlo: “We zijn beide begin zestig. Nog een paar jaar kunnen we goed wonen in ons huidige huis maar het is niet levensloopbestendig. We willen graag nog een keer bouwen om alles zo in te richten zoals we dat graag zouden willen hebben.”

Overwaarde gebruiken voor aanpassingen

De meeste 55-plussers zitten er financieel warmpjes bij, schrijft De Limburger in een artikel over wonen op de oude dag. Op de eigen woning heeft negentig procent heeft overwaarde, waarvan ruim veertig procent met een overwaarde van één tot drie ton. Een groot deel zegt die overwaarde te willen aanwenden om de woning levensloopbestendig te maken.