Senioren Journaal van vrijdag 5 februari

Joy of Painting in Rotterdam

Ouderen in Rotterdam gaan ouderwets Bob Rossen (Bob Ross was een Amerikaanse landschapsschilder die furore maakte met zijn tv-serie The Joy of Painting). Lokale kunstenaars wordt gevraagd een dergelijk schilderprogramma voor hen op te zetten om daarmee de eenzaamheid tegen te gaan. Het idee komt uit Lochem waar de burgemeester een soortgelijke oproep een succes heeft zien worden. De Rotterdamse gemeenteraad heeft het plan omarmd, aldus Dagblad 010.

“Ik zing vals, maar ik zing wel”

Wat is de waarde van actieve kunstparticipatie voor senioren? Dat is één van de vragen die centraal staan in het onderzoek Kunst in de zorg dat wordt uitgevoerd door Leyden Academy en Amsterdam UMC, en gefinancierd door ZonMw. Uit het deelonderzoek met SenseMaker blijkt dat actieve kunstparticipatie oudere deelnemers vooral het volgende biedt: Positiviteit (vrolijk zijn, ontsnappen, genieten, ‘beter voelen’); zingeving door uitgedaagd worden en een leven lang leren; kwalitatieve sociale interacties (‘op een andere manier contact’).

Jong steunt oud bij thuisquarantaine

Op vrijdag 22 januari werd bekend dat 30 senioren met dementie van de locatie De Hoekstee in Ommen voor 14 dagen in thuisquarantaine moesten. Om deze periode draaglijker te maken, deed het Zonnehuis een beroep op Stichting JOW! Zij zetten vaker jongeren in bij de diverse locaties om activiteiten te ondernemen met senioren. Middels een matchingssysteem, gekoppeld aan een app kunnen zij snel jongeren werven, matchen en plannen. Elke dag gaan er twee jongeren op bezoek.

‘GGD niet voorbereid op 85- en 90-plussers’

85- en 90-plussers kunnen beter geholpen worden dan nu op vaccinatielocaties gebeurt, vindt Ouderenbond ANBO, zo meldt de NOS. “De GGD is niet voorbereid op deze specifieke doelgroep.” Ook kan het komende winterweer mensen afschrikken. In de uitnodigingsbrief wordt aan mensen gevraagd vijf minuten voor de afspraak aanwezig te zijn. Maar in de praktijk komen veel senioren volgends de NOS een half uur tot drie kwartier eerder. Volgens De Gelderlander is de GGD verrast door het feit dat het vaccineren van hoogbejaarde ouderen veel meer tijd kost dan was verwacht. Op priklocatie Schiphol moesten ouderen als gevolg van een storing lang wachten. “Al die kwetsbare mensen stonden gewoon met 200 man in een tent, allemaal hutjemutje”, was te horen bij NH Nieuws.

Begraven, cremeren of resomeren?

Begraven, cremeren, of misschien wel resomeren? Dat is binnenkort de keuze bij onze laatste reis. De eerste Nederlandse installatie voor resomatie, waarbij stoffelijke resten worden opgelost in heet water, draait sinds maart in Venlo. Voor overleden huisdieren althans, want de uitvaartmethode is in Nederland nog niet wettelijk toegestaan voor mensen. Maar dat komt eraan, zegt de eigenaar van het dierenuitvaartcentrum in het FD.

Risicofactoren apathie en depressie

Het hart en de hersenen hebben veel invloed op elkaar, maar in de spreekkamer van de psychiater en cardioloog wordt dit verband niet altijd gelegd. Anne Suzanne Bertens deed onderzoek naar dit verband. Ze toonde aan dat vaatschade en bloeddruk gelinkt zijn aan hersenaandoeningen zoals apathie en depressie op latere leeftijd. Bertens verdedigt haar proefschrift op 11 februari.

Speel- en beweegpark voor jong en oud

Een verouderd speeltuintje en een weinig uitdagend parkje bij woonzorgcentrum De Hassinkhof in Beltrum krijgen dit voorjaar een krachtige impuls. Een nieuwe stichting heeft de plannen rond voor een speel- en beweegpark voor vier generaties, meldt dagblad Tubantia. Voor de jongere jeugd komen er speeltoestellen en een speelbos. Voor ouderen komen er bewegingstoestellen, die ook door de jeugd kunnen worden gebruikt. Deels interactief, om interactie tussen jeugd en ouderen te stimuleren.

Vaccinatietrip

Even lachen, schrijft een lezer van de Volkskrant: Bericht van het ministerie: u kunt een afspraak maken met de GGD voor een vaccinatie. De prikplaats is ruim 50 kilometer weg. Daar moet u, en een week later uw vrouw, naartoe komen. En dat ook voor de tweede prik. Ben je 85 en 84 jaar en niet meer goed ter been.

‘Onvoorstelbare keuze schaars vaccin’

De Amsterdamse IC-baas en hoogleraar Armand Girbes ziet al bijna een jaar hoe de zorg voor coronapatiënten ziekenhuizen ontwricht. In het AD zegt hij: “Ik vind het onvoorstelbaar dat wij in zo’n enorme crisis onze schaarse vaccins als eerste verspreiden onder 100-, 90- en 80-jarigen, de doelgroep die niet of nauwelijks op de ic terechtkomt.” “Als ik moet kiezen tussen een vaccin voor mijn 86-jarige vader of voor een huisarts, dan zeg ik: geef het aan de huisarts. En dan moet mijn vader nog even wachten, hoe jammer ik dat ook vind.”

‘Ik sta vaccinatiebeurt graag af aan jongeren’

“Waarom zou je oudere mensen en daarmee ook demente bejaarden als eerste vaccineren?”, vraagt een lezer van het AD zich af. “Deze generatie heeft het er dus niet zo moeilijk mee om thuis te blijven, dat doen ze toch wel. Ik ben ervoor om onze jongeren als eerste te vaccineren. Dan krijgen zij hun vrijheid weer, kan voor hen de horeca open en vormen ze voor ons ouderen geen gevaar meer. Ik ben zelf van de oudere generatie maar gun mijn vaccinatie eerst aan een jongere, zodat hij of zij weer wat vrijheid krijgt.”

Sterfte door andere ziekten in 2020 iets lager

De extra sterfte in Nederland in 2020 komt volledig door covid-19, terwijl de sterfte door hart- en vaatziekten en enkele andere aandoeningen iets lager uitviel dan verwacht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS over doodsoorzaken tot en met de maand oktober in vergelijking met 2019. Opmerkelijk is volgens de Volkskrant dat er tussen maart en oktober minder mensen overleden aan ziekten van ademhalingsorganen, vermoedelijk doordat bij hen corona de belangrijkste doodsoorzaak is geweest.