Senioren Journaal van maandag 5 december

Nieuwe partner maar niet samenwonen

“In mijn vriendenkring”, schrijft een 85-jarige lezer van Trouw, “zijn veel weduwen en weduwnaars. Een vijftal vond een nieuwe partner, maar geen ging samenwonen. Een reden is de korting op AOW voor samenwonenden. Het AOW-systeem is een restant van de tijd dat moeder thuis was en vader de kost verdiende. Stel dat, als je de AOW uitkering individualiseert, een op de vijf van deze stellen wel gaat samenwonen, hoeveel woningen komen er dan vrij?”

Veel aanmeldingen 65-plussers bij Albert Heijn

Is de eigenaar van de AH-supermarkt in Wierden trendsetter met zijn plan om gepensioneerden te werven voor zijn zaak, vraagt dagblad Tubantia zich af. De oproep van de supermarkt stond nog geen dag online en de aanmeldingen stroomden binnen: 65-plussers staan te springen om meer sociale contacten in een tijd waarin eenzaamheid oprukt. Het extra zakcentje (ruim 11 euro per uur bruto) in deze dure periode is ook meer dan welkom.

Hoor wie klopt daar, de verhuiscoach?

“Hoor wie klopt daar, oudje? Het is een vreemdeling zeker”, aldus een column in Maasduinen Centraal. “Doe vooral niet open. Grote kans dat er een verhuiscoach voor de deur staat. Die weet dat je daar alleen of met zijn tweeën woont. Dus komt hij je ‘overhalen’ om te verhuizen naar een hofjeswoning met alleen maar oudjes om je heen. Daar waar de dood rondwaart.”

Eén regeling graag voor heel het land

Elke gemeente rekent een ander bedrag voor een invalidekaart. Logisch, reageert een AD-lezer: elke gemeente bepaalt zijn eigen regels. “Sinds het Rijk veel voorzieningen naar gemeenten heeft geschoven, heb je deze verschillen. In de ene gemeente krijg je zonder gedoe huishoudelijke hulp, een scootmobiel of een traplift. In de naastgelegen gemeente moet je erom smeken of krijg je helemaal niets, met als reden: ‘U had kunnen voorzien dat u een en ander nodig zou hebben en had er zelf voor moeten sparen.’ Eén regeling die door het hele land, voor elke aanvrager hetzelfde is, zou 100 procent beter zijn.”

Gemeente en senioren samen op pad

In de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp is recent een motie aangenomen om 15.000 euro beschikbaar te stellen voor verbeterpunten en nieuwe initiatieven nabij voorzieningen waar veel ouderen wonen. Telstar Online bericht hoe raadsleden en wethouder op pad gingen met bewoners/omwonenden.

Haast maken met knarrenhof

Het schiet in Winterswijk niet op met het realiseren van een wooncomplex voor senioren, oftewel een knarrenhof. De Seniorenraad heeft een brandbrief geschreven aan de gemeente Winterswijk, waarin ze het college dringend oproept actief mee te werken. “Niet alleen voor de senioren, maar ook voor de jongeren. Er is nu totaal geen doorstroming.”

Ik wil mijn achterkleinkind nog zien opgroeien

Een lezer van Trouw schrijft dat op donderdag 7 juli 2016 zijn moeder haar heup brak. “Ze was toen net 88 jaar geworden en dement. Ze kon niet direct geopereerd worden, omdat haar algehele conditie, met name die van haar nieren, een narcose niet aankon. Vrijdag heeft ze haar eerste, acht dagen oude achterkleindochter Emma in haar armen gehad. Zaterdagochtend hebben de dokters van Isala Zwolle (ere wie ere toekomt) haar conditie zo opgekrikt, dat ze een operatie aandurfden. Uit de narcose waren haar eerste woorden: “Ik wil Emma nog zien opgroeien”. Ze heeft daarna nog bijna drie jaar geleefd. De artsen hebben zonder overleg vooraf met haar kinderen deze operatie uitgevoerd en zich daarvoor later verontschuldigd. Als ze ons wel de vraag hadden voorgelegd, hadden wij waarschijnlijk afgezien van de heupoperatie.”

Trekt jongere generatie echt aan kortste eind?

Hoge studieschulden, geen koophuis, klimaatverandering en ook nog eens vergrijzing. Volgens Daan Bos van de Landelijke Studentenvakbond trekken jongeren steeds weer aan het kortste eind. Maar is dat wel echt zo? Daarover in Dit is de Dag een gesprek met Daan Bos en Anneke Sipkens, directeur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

Wat gebeurt er als het thuis níét gaat

Willem Bakker, lid van de Raad van Ouderen, helpt in West-Friesland als vrijwilliger elf ouderen die verder niemand hebben.“In alle plannen voor ouderen staat ’zelfstandig als het kan, digitaal als het kan, thuiswonen zo lang het kan’, maar nergens staat wat er gebeurt als het níét kan”, zegt hij in de Telegraaf. Je moet volgens hem zowat half dood zijn, wil je een indicatie voor verpleegzorg krijgen. Ook in de groep ouderen die nog net geen verpleegzorg nodig heeft, zitten volgens hem  veel kwetsbare mensen

Slimme techniek koppelen met sociaal netwerk

Het project Leefsamen is gelanceerd in Bergeijk. Daarin wordt slimme techniek toegepast in woningen van ouderen. De wethouder zegt in het Eindhovens Dagblad: “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan het sociale netwerk dat mensen al hebben. Het organiseren van hulp bij een melding zorgt ook voor meer verbinding tussen ouderen en hun directe omgeving.”

Geef bij eerste AOW pil van Drion mee

“We moeten accepteren dat het einde rafelig is, het leven is niet tot het einde toe mooi”, zei een ouderenzorgbestuurder in Nieuwsuur. “Oftewel ouderen mogen thuis zonder voldoende zorg en veiligheid, eenzaam, dementerend, in een vieze luier, stilletjes creperen”, constateert Wouke van Scherrenburg in De Gelderlander. Haar tip voor al die politici die zeggen het beste met ons voor te hebben: geef bij de eerste AOW-uitkering een feestelijk verpakte pil van Drion mee. Dan kunnen we zelf beslissen of we die rafels willen.

Behandel patiënten niet als verwende nesten

Ze hebben de oplossing, hoor, schrijft Volkskrant-commentator Kustaw Bessems: Bestuurders en instituten hebben een remedie tegen de overbelasting in de zorg, namelijk om ons – patiënten, cliënten, mantelzorgers – als verwende nesten in de hoek te zetten. Bessems beschrijft hoe ‘passende zorg’ een eufemisme blijft voor slechtere zorg en de reactie voorspelbaar is: mensen zullen alleen maar harder knokken voor hun eigen gezondheid of die van de mensen die hen lief zijn. Als onuitstaanbare, verwende nesten.

Steunpunt mantelzorg

Om mantelzorgers wat lucht te geven, heeft zorgaanbieder Carinova het steunpunt mantelzorg opgericht, meldt 5 Dagen (NPO Radio 1). Mantelzorgers die merken dat ze er doorheen zitten, kunnen daar aankloppen voor ondersteuning. Een mantelzorgondersteuner kijkt of bijvoorbeeld  ‘respijtzorg’ ingezet kan worden, zodat de mantelzorger weer op adem kan komen.

Roken verbieden in appartementencomplexen

Wie last heeft van rokende buren, met bijkomende risico’s voor de gezondheid, heeft juridisch nu geen poot om op te staan. Daarom moet de overheid een verbod afkondigen op roken in en om appartementen, schrijft Eline Wester in een opiniestuk in de Volkskrant. Het allereerste particuliere rookvrije appartementencomplex is dit jaar geopend in Almere. “Het opsteken van een sigaret in en om de woning kan daar leiden tot opzegging van het huurcontract. Door de sociale controle en motivatie van de bewoners, is de naleving geen struikelblok.”

Leven is geen film

Anne-Mei The en Marjo Vissers schreven over een sociale benadering in dementiezorg met een verwijzing naar de film Intouchables. Een NRC-lezer reageert: “Nu het leven in de harde realiteit voor chronisch zieke of demente ouderen. Ondersteuning hebben zij graag als zij thuis wonen, praktische hulp, daar zijn zij bij gebaat en het feit dat zij als mens worden gezien lijkt eerder logisch dan een zienswijze. Als The en Vissers graag de film als uitgangspunt willen nemen, kan ik hun de film Vortex (nu in de bioscoop) aanraden. Het gewone leven van een echtpaar in Parijs, dat de tijd recht in de ogen kijkt. Waar dementie zich langzaam voltrekt in een onleefbaar huis, zonder boodschappen, zonder hulp, waar leven ooit een feest was, dat voorgoed is vergeten.”