Senioren Journaal van vrijdag 5 augustus
Benzine duur? Pech mantelzorger van ver
De overheid hoopt dat mantelzorgers vaker bijspringen bij hulp aan ouderen. Maar een tegemoetkoming in de reiskosten is er niet bij. Dat ontdekte een mantelzorger uit Veldhoven, die wekelijks naar zijn 91-jarige moeder in Zeist rijdt. “Uit nieuwsgierigheid ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik stuitte op een muur van onwetendheid en onverschilligheid.”
Campers nog steeds grote vraag
Door de vergrijzing werden campers ook al populairder in de jaren voor corona. Vooral onder net-gepensioneerden is de wagen populair, meldt NRC. “Met corona heeft de vraag een extra grote impuls gekregen omdat mensen niet met het vliegtuig wilden”, weet Bovag. ”Dat zal nu met de perikelen op Schiphol niet minder zijn.” Volgens de brancheorganisatie is het aantal campers sinds begin 2020 met bijna 30 procent toegenomen, tot meer dan 167.000.
Wassen zonder water
Danka Stuijver schrijft in haar column in Medisch Contact over wassen zonder water in het verpleeghuis. Haar patiënt laat een verontschuldigend lachje horen. ‘Ja meisje, zo gaat dat. Aan deze ouwe lul wordt geen tijd of water meer verspild.’ Wassen zonder water – met vochtige wegwerpwashandjes die je even opwarmt in de magnetron – is voor bepaalde patiëntengroepen een uitkomst. In het geval van haar patiënt is het volgens Stuijver “vooral een manier om sneller en kosteneffectiever te werken. Het voelt voor mij alsof de zorg weer een stukje menselijkheid verliest”.
Langer pensioen niet goed ingeschat
In het nieuwe pensioenstelsel neemt de onzekerheid niet toe of af – het is maar hoe je het bekijkt – , zegt hoogleraar Marike Knoef in radioprogramma Spraakmakers “Bovendien kunnen we nog steeds niet in een glazen bol kijken. Dat ouderen bijvoorbeeld steeds ouder worden, en dus langer pensioen nodig hebben, hebben we niet goed kunnen inschatten.”
Zorgrooster komt niet meer rond
Corona, inhaalzorg en ziekteverzuim leiden deze zomer tot sluiting van afdelingen in de zorg. David Jongen, bestuurder van het Zuyderland, een groot ziekenhuis met locaties in Sittard en Heerlen, zegt in NRC: “De zorgvraag van de patiënt is zó bizar hoog. Als ik analyses vraag van hoe dat komt, ontbreekt een rode draad. Het zijn vooral heel veel ouderen.”
Opnieuw oversterfte in juli
In heel juli overleden ongeveer 1350 mensen meer dan verwacht, becijferde het CBS, schrijft Trouw. In alle weken was er sprake van de zogeheten oversterfte. Ook in juni was dat het geval. Er overleden volgens het statistiekbureau vooral meer mensen in de leeftijdscategorie tachtig-plus en onder mensen die langdurige zorg nodig hebben, vaak kwetsbare ouderen. De oversterfte lijkt veelal het gevolg van de coronacrisis, bleek ook al uit eerder onderzoek van het RIVM en CBS.
Zwolle tweede Knarrenhof
De stichting Knarrenhof krijgt van de gemeente Zwolle en woonstichting SWZ groen licht om de plannen voor een tweede ouderenbuurtje verder uit te werken. Landelijk komen er meer en meer van zulke hofjes. “De hof in Hasselt is zo goed als klaar. In Emmen zijn we net gaan bouwen.”
Lekker oud
Gezond 140 jaar oud worden, kan interessant worden, reageert een Trouw-lezer: Want als je weet dat je heel lang en gezond zult leven (we praten dan niet meer over oud worden), dan zal je ook iets met je leven gaan doen. En als wijsheid meestal met de jaren komt dan kan er misschien nog wel iets heel moois uit komen. Een wereld met heel veel gezonde, actieve, maar vooral wijze 100-plussers. Dan komt het vast nog goed met de wereld.
Extra stimulans digitale zorg wijkverpleging
Minister Conny Helder trekt de komende vijf jaar 770 miljoen euro uit voor hulpbehoevende zelfstandig wonende ouderen. Een belangrijk deel van het budget gaat naar digitalisering van de wijkverpleging. Op dit moment kan daarvoor vanuit drie bronnen concreet subsidie voor worden aangevraagd, meldt ICT&Health.
Positieve gezondheid als uitgangspunt
‘Fit en Gezond’ is de titel van het boek dat oud-gymnastiekdocent Rinus Pecht heeft geschreven met mede-60-plusser Kasper Boon. Het boek met adviezen voor een soepel en gezond leven gaat uit van positieve gezondheid. “En dat is niet alleen voor senioren een aantrekkelijk uitgangspunt”, aldus Pecht in DMG Deurne.
Seniorenraad voelt zich structureel genegeerd
De gemeente Etten-Leur heeft een extern bureau gevraagd om ‘de behoefte aan dagactiviteiten voor ouderen’ te onderzoeken. En dat, terwijl er al een rapport van de Seniorenraad is, schrijft dagblad BN De Stem. De Seniorenraad voelt zich structureel genegeerd door de gemeente en raad; op een bericht van ontvangst na kreeg het nauwelijks een reactie op het rapport.
Bij samenwonen niet korten op AOW
Waarom denkt men in Den Haag nooit eens na om ouderen die willen gaan samenwonen niet te korten op hun AOW, vraagt een lezer van Het Parool zich af. “Geloof me dat heel veel ouderen er dan voor kiezen wel samen te gaan wonen. En als je dat zou doorrekenen levert dat, ten eerste, veel woningen op die vrijkomen en, ten tweede, in het kader van lang zelfstandig wonen ook een lager kostenplaatje voor de gezondheidszorg.”
Netwerksamenwerking in de wijk
In de wijk Enschede Zuid doen wijkverpleegkundigen de indicaties voor de gemeente voor zorg en ondersteuning aan ouderen. In de nabijgelegen plattelandsgemeente Denekamp werken het sociaal en medisch domein intensief samen om kwetsbare ouderen tijdig te signaleren. De nieuwe werkwijzen zijn onderdeel van de pilot Netwerksamenwerking en samen indiceren in de wijk.