Senioren Journaal van maandag 4 oktober
Amsterdam kennisagenda ouderen
Amsterdam UMC wil met de Amsterdamse Coalitie Ouderen de zorg voor ouderen in de stad verbeteren. Samen hebben zij daarom een kennisagenda ouderen opgesteld, die wetenschappelijke kennis aan de zorgvraagstukken voor ouderen in de stad koppelt. Jan van der Vis, 80 jaar oud, vertelt wat de kennisagenda voor hem betekent: “Dé oudere Amsterdammer bestaat niet.”
Zorg in de wijk verschraalt
Door alle uitgestelde operaties knelt het in de thuiszorg. Patiënten kunnen soms niet direct het ziekenhuis uit omdat er geen nazorg is. Ook krijgen ze minder uren hulp. “We hebben te maken met een zorginfarct. Patiënten krijgen niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben”, constateert Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, in het AD. Zorgbestuurders zeggen: “We proberen mantelzorgers vooraf te informeren dat als ze hun vader of moeder laten opereren, ze ook echt mee moeten helpen met de nazorg.”
‘Thuiszorg geen goed gesprek, maar chantage’
“Na zestig jaar verliest mijn moeder haar maatje. Haar beste vriend. Haar mantelzorger. Het verdriet is rauw, voor verwerking geen tijd, aldus een Volkskrant-lezer in de ‘brief van de dag’. “Naast een lawine van administratie, moet er veel geregeld worden. Gelukkig komt daar de thuiszorg. Of niet? Meteen worden er eisen gesteld. Een hoog-laag bed, drempels. En hoe zit het met de pgb? De lijst is eindeloos. Je vult stapels formulieren in. Je maakt belafspraak na belafspraak. Na twee weken staat de wijkverpleegkundige in de huiskamer. Nog meer eisen. En als deze niet binnen 24 uur worden gerealiseerd, wordt de zorg stopgezet. Van rede is geen sprake.” Conclusie: “Iedereen wil oud worden, maar oud zijn? Daar is moed voor nodig.”
Pensioenfondsen meer vlees op de botten
De Nederlandse pensioenfondsen staan er de laatste tijd steeds beter voor, dankzij de oplopende rente. Pensioenverhogingen kunnen voor veel Nederlanders daardoor dichterbij komen, schrijft de Telegraaf. Gemiddeld is de financiële positie van de fondsen nu al zodanig aangesterkt dat ze op het niveau zitten dat gedeeltelijke indexatie van de pensioenen mogelijk maakt. Of zo’n verhoging er echt in zit, blijft wel afwachten en is afhankelijk van de specifieke situatie van elk fonds.
Samen sterven in opkomst?
De rouwadvertentie van een stel, dat uit het ‘voltooide leven’ stapte, roept volgens Trouw de vraag op: is een dergelijke manier van sterven in opkomst? Stellen lijken in ieder geval vaker om informatie te vragen over gezamenlijke suïcide. Afgelopen maand verscheen ook het boek ‘Samen waardig sterven’, geschreven door Guido Dieperink, die zaterdag in in Trouw het verhaal van zijn ouders vertelde. ‘Wat moet de één zonder de ander?’
‘Word wakker, steun de jonge generatie’
“Wat zie ik als ik in Friesland op weg ben?”, schrijft een lezer van de Leeuwarder Courant. “Senioren op terrassen, senioren in de musea, senioren op dure elektrische fietsen, senioren met grote campers. Waar ik ook kijk, zie ik senioren, goed gekleed, goed gemutst, geen vuiltje aan de lucht.” “Het initiatief tot verandering ligt bij de jongere generatie, niet bij de senioren. Het enige wat wij als opa’s en oma’s kunnen doen, is een moreel appel op onze leeftijdsgroep: wees niet zelf-vergenoegd, maar steun de jonge generatie, opdat je kinderen en kleinkinderen ook een leefbare toekomst hebben.”
Eindhoven durft rechtszaak Wmo niet aan
De gemeente Eindhoven ziet op het laatste moment af van een grote rechtszaak over huishoudelijke hulp, uit angst deze te verliezen. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. De betreffende 28 ouderen en zieken krijgen nu op heel korte termijn de extra schoonmaakhulp waar ze om vroegen, zonder rechtszaak. Zowel FNV als KBO-Brabant zien dat het grootste deel van de 28 cliënten er fors op vooruitgaan – bij veel mensen verdubbelt de huishoudelijke hulp.
‘Geen avonturen met geld pensioenfonds’
Na lezing van een artikel ‘ABP moet direct stoppen met fossiele beleggingen’ zou een NRC-lezer graag aandacht willen vragen voor het gegeven dat ruim 3 miljoen deelnemers, voor hun pensioen, afhankelijk zijn van het ABP. “Een minderheid wil blijkbaar dat hun geld risicovol wordt ingezet voor een ander doel dan waar het ABP voor zou moeten staan: zorgdragen voor een waardevast, dus duurzaam, pensioen voor alle deelnemers.”
‘Ouderenzorg waardeloos geregeld’
Achttien thuiszorgorganisaties belde Gul Dolap-Yavuz af om hulp te regelen dat haar 84-jarige vader hulp aan huis kreeg. “Ik weet de wegen te bewandelen en kon niet eens snel zorg vinden voor mijn vader. Hoe zit dat met mensen die moeite hebben met het vragen van hulp?” Dolap-Yavuz in AD Amersfoortse Courant: “De zorg in Nederland is goed geregeld, maar de ouderenzorg is waardeloos geregeld.” De vraag naar thuiszorg is gewoon groter dan het aanbod, zegt brancheorganisatie ActiZ en de komende jaren wordt dat probleem alleen maar erger.
Ledental KBO-Brabant in de lift
In het Senioren Journaal van afgelopen woensdag was bij het bericht ‘Ledenaantal KBO-Brabant in de lift’ een verkeerde link gevoegd. Hier de juiste link.
‘Ook senioren snappen beweging van bank’
“In Cuijk bijvoorbeeld kregen we vóór corona dagelijks nog geen tien klanten over de vloer”, zegt Rabobank Oost-Brabant in De Gelderlander over de sluiting van kantoren. “Het gebruik van onze digitale mogelijkheden ligt bij onze klanten tot 75 jaar op 91 procent. Ook veel senioren snappen deze beweging die we doormaken. Het is ook een kwestie van wennen: onbekend maakt onbemind. We gaan ook met KBO-Brabant in gesprek over onze dienstverlening naar ouderen toe. Want we horen ook de geluiden dat mensen ons niet meer zien.’’
En hoe is het met uw pensioen?
AD-redacteur Frank Poorthuis, gaat met pensioen en wil graag de ervaring horen van lezers met deze levensperiode. “Schrijf, dan maken we daar over een paar weken een mooie productie van. Ik deel de schrijfopdracht op. U mag kiezen. Maar probeer per onderwerp vijftig woorden maximaal aan te houden. Dit zijn de categorieën: 1. De reden voor uw pensionering. 2. Zag u ertegen op of zag u er allang naar uit? 3. Het afscheid zelf. Deed het pijn, was het fijn? 4. De weken, maanden, jaren erna. Genieten of viel u in een gat? 5. Was het een (groot) financieel offer? En hoe gaat u daarmee om?”
Verschillende routes klimaatneutraal pensioen
Pensioenfondsen voelen de druk om volledig ‘uit fossiel’ te stappen. Maar niet elk fonds neemt ‘dezelfde route’ om dat doel te bereiken, benadrukken de voorzitters van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en PFZW, in het FD. ‘Wij vinden het effectiever om invloed uit te oefenen.’ ‘Wij zitten hier samen om uit te stralen dat wij dit niet zien als een wedstrijd. Het gaat om de inhoud.’ ‘Eigenlijk willen alle grote Nederlandse pensioenfondsen in 2050 een klimaatneutrale portefeuille hebben.’