Senioren Journaal van vrijdag 4 maart

Kwart van de kiezers 65-plus

Gemeenten met relatief veel kiesgerechtigden van 65 jaar of ouder liggen aan de randen van het land, meldt het CBS in een overzicht met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. In Laren is het aandeel oudere kiesgerechtigden het grootst (39,8 procent). In totaal is een kwart van de inwoners die bij de komende verkiezingen mogen stemmen 65 jaar of ouder.

Sociaal arrangeren veelbelovende aanpak

Bij het project Sociaal arrangeren, dat kwetsbare Nijmeegse ouderen helpt zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, zijn de eerste ervaringen veelbelovend. Een centrale rol wordt vervuld door de ‘sociaal arrangeur’, een sociaal werker met expertise ouderen. Doel van het project is een betere kwaliteit van leven voor de oudere mét behoud van eigen regie, ontlasting van mantelzorgers en optimale afstemming van zorg en welzijn.

Ouderengeneeskundige praktijk als voorbeeld

Iedereen is enthousiast over de resultaten van de ouderengeneeskundige praktijk van Ester Bertholet in Velp. De praktijk organiseert passende zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen, en bereikt een bijna-halvering van de medische kosten. Ook is er 80% minder langdurig zorggeld nodig. Zorgverleners uit allerlei disciplines werken samen. Huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten. Wat vaak zo moeilijk lijkt, blijkt toch te kunnen, schrijft het FD in een artikel waarin wordt beschreven waarom het taboe op ingrijpende stelselwijzigingen van tafel moet.

Zorg in crisissituaties kan veel beter

De overheid wil mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar het eerstelijnsverblijf voor crisissituaties is een vergaarbak van complexe problematiek, die patiënten niet gericht kan helpen. Dat moet veel beter, zeggen drie bij ouderenzorg betrokken professionals vanuit Amsterdam UMC in Medisch Contact. Het gaat niet om meer bédden, maar om meer kwaliteit. Er is vooral investering nodig in goede triage en diagnostiek. En ook in acute wijkteams, die tijdelijk zorg thuis kunnen opschalen in een crisissituatie.

Kwetsbare oudere groter risico in ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn in een jaar tijd naar schatting 1018 mensen overleden omdat er een verkeerde inschatting is gemaakt tijdens hun behandeling. Het gaat om sterfgevallen die waarschijnlijk vermeden hadden kunnen worden, meldt de NOS uit wetenschappelijk onderzoek. Kwetsbare ouderen lopen een groter risico om in het ziekenhuis te overlijden.

Ouderenbeleid als speerpunt

Het COSBO in Rheden heeft met vele partijen afzonderlijk rond de tafel gezeten om haar wensen met de partijen te bespreken. Dat waren waardevolle en constructieve gesprekken met een positief resultaat, meldt CODBO op Nieuws.nl. “Het COSBO hoopt, en heeft daar alle vertrouwen in dat in de komende college-onderhandelingen het ouderenbeleid een speerpunt zal zijn.”

Blij met sociale huiskamer

Ouderen uit Gasselternijveen zijn dolgelukkig met de sociale huiskamer in multifunctioneel centrum De Spil, meldt RTV Drenthe. De dagopvang voor senioren startte vijf jaar geleden en is een daverend succes in de strijd tegen eenzaamheid. Meerdere dorpen in Aa en Hunze hebben het voorbeeld van Gasselternijveen inmiddels gevolgd.

Vitaliteitsdag voor senioren

In de gemeente Sittard-Geleen worden dit jaar in elk stadsdeel Vitaliteitsdagen georganiseerd, speciaal gericht op senioren, meldt Nieuws.nl. “Tijdens deze middagen staan het sociale aspect, anderen ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en samen actief bezig zijn centraal.

Zeeuwse oudere beter in het vizier

Je verwacht het niet, maar het gebeurt. Dat ouderen na een ziekenhuisopname thuis dagen wachten op zorg. Omdat hun huisarts van niets weet. Maar dat gaat veranderen, meldt dagblad BN De Stem. Ziekenhuis Adrz in Goes en de huisartsen hebben afspraken gemaakt: Allereerst krijgen huisartsen direct een seintje als een kwetsbare oudere uit het ziekenhuis is ontslagen. En, tweede doel, met deze set afspraken moeten onnodige opnames in het ziekenhuis worden voorkomen.

Meer bouwen en meer te kiezen

‘De senior’ bestaat eigenlijk niet zegt Alex Sievers  van adviesbureau Beyond Now in het Leidsch Dagblad. Hij ontwikkelt al twintig jaar vastgoedconcepten. “Iemand van 55 heeft andere woonwensen dan iemand die 80 is.” Er moet meer gebouwd worden voor senioren, maar er moet vooral ook iets te kiezen zijn als we ouder worden, vindt hij. “Mensen verschillen van elkaar, om die reden moeten we zorgen voor meer aantrekkelijke woonvormen.”

Delier blijft complex probleem

Preventie, herkennen en behandelen van delier blijft een complex probleem in de ouderenzorg. Dat blijkt volgens het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen wel uit het drukbezochte webinar Implementeren Delierzorg. Een expertteam delier belichtte de leidraad delierzorg en er werd een tool gepresenteerd met handvatten voor optimale multidisciplinaire delierzorg.

Staaroperatie aan beide ogen tegelijk

Standaard zit er minimaal twee weken tussen beide ingrepen bij een tweezijdige staar­operatie, maar het blijkt ook in één keer te kunnen en dat heeft veel voordelen. De invoering van deze innovatie kent echter een paar pittige obstakels, blijkt uit een artikel in Medisch Contact. Besparingen vanuit een maatschappelijk perspectief kunnen naar schatting oplopen tot 27,4 miljoen euro per jaar.

Hoe verder met dorpshuis Heesch

Ook de gemeente Bernheze en de politieke partijen weten zich volgens het Brabants Dagblad geen raad met de problemen rond dorpshuis De Pas. In Heesch groeit de gedachte om de Nationale Ombudsman om hulp te vragen. De KBO en de Soos Zonder Naam komen al ruim twee maanden niet meer in De Pas. Dit zijn nu juist de twee organisaties die activiteiten aanbieden voor meer dan duizend ouderen in het dorp. Als reactie op het wegblijven van KBO en SZN gaat het dorpshuis nu zelf sjoelen, biljarten en kaarten aanbieden. De KBO en de soos op hun beurt hebben elders onderdak gezocht.

Ouderen weer gewild op de werkvloer

Verkeersregelaar, tentamensurveillant of receptionist: de banen liggen voor het oprapen. Dat merken ze ook bij uitzendbureaus voor ouderen, blijkt uit een belronde van de NOS. Doordat veel werkgevers kampen met personeelstekorten, zijn ze nu sneller geneigd om een 50- en 60-plusser aan te nemen. “Ouderen brengen ervaring, loyaliteit, overwicht en nauwkeurigheid mee.”